Další ,, podezřelá" chůva

recenze

Vzorná chůva (2020) 3 z 5 / knihomolka27
Vzorná chůva

Postava chůvy se už v literatuře nějakou dobu bezpečně usadila a jen máloco ji může sesadit z piedestalu nejpřitažlivějších klasik. O tom ví své už romantická Jana Eyrová, která se jakožto chůva samozřejmě musí zamilovat do svého zaměstnavatele skrývající vskutku hororové tajemství. Postava chůvy ale nemusí být jen romantickou postavičkou, která se zamiluje na úkor své sociální třídy...ale může být také osobou, která díky své práci at už jako chůva, hospodyně nebo kuchařka může vědět o svých zaměstnavatelích víc než oni samy, proto není náhoda, že taková chůva, nebo třeba Pokojská se může stát samozvaným detektivem v nějakém sídle plném zazobanců, kde náhodou dojde k vraždě. I přesto je však daleko nejznámější případ, kdy chůva přijde do rodiny, kde to nefunguje tak jak má a postupně začínají na povrch vyplouvat mnohé zvláštnosti, no a tato chůva je pak povětšinou, což se dozvíme až na konci bud obětí a nebo chladnokrevným manipulátorem sledující vlastní cíle.



No a právě o tomto případu pojednává tato kniha.
Jude na první pohled vypadá jako splněný sen všech rodičů. Umí se starat o děti jako nikdo jiný, a podle všeho si to ještě nakonec užívá. Snad jen kdyby nebyla tak hezká a nenosila podezřele kratší oblečení než by nutně musela. A proč se všechno od té doby co přišla začalo tak nějak hroutit a stavět dva jinak odevzdané manžele štvát proti sobě?


Knihu hodnotím v tomto žánru jako fajn průměr. Možná je na můj vkus delší než by musela být, ale čtivá je i tak dost a její čtení si určitě užijete.

Co se týká postav...ty jsou dobře napsané, povětšinou sympatické. Největší pozornost na sebe ale určitě strhává chůva, a její pomalu prostupující psychopatické chování. V knize se toho zas tak moc neděje, atmosféra se buduje celkem obstojně, ale stejně se člověk neubrání tomu, že se tu některé věci dějí na sílu a šly by vyřešit daleko mírumilovnější a jednodušší cestou - většinou by jen stačilo, aby si postavy spolu v klidu promluvily.
Autorka to sice rozehrála tak, že vy chápete oboustranně pohled všech postav, a i celkem jejich chování...ale stejně se neubráníte dojmu, že postavy co spolu žijí několik let ve spokojeném stavu a přežily spolu ty největší hrůzy, by se mohly dokázet na určité věci dívat víc nadhledem. Přeci jen chůva u nich je jen asi 2 měsíce a svou druhou polovičku znají už kolik let. Asi to dokazuje jen to, jak snadno může lidská povaha sklouznout k paranoie a strachu.


Konec na to jak byla kniha celou dobu plouživá, je velmi zrychlený a ke konkrétnímu velmi důležitému kroku, tam dojde během jedné celkem chabé scény a celá kniha se konečně obrátí proti chůvě ale ten způsob mi přišel nedostačující.

Trochu víc se tu řešila psychologie a mnohá nepříjemná témata, která určitě nevyhledávám, takže díky tomu kniha působila víc hutně než její soukmenovci, ale nešlo se tam zas tak moc dohloubky, spíš na to jen autorka upozornila, ale dál se s tím ani vzhledem k obětem moc nepracovalo, což mě trochu zarazilo. Ale aspon na tom konci si hlavní hrdina položil otázku, zdali nemohl udělat něco víc...


Nevidím důvod proč si knihu přečíst znovu. Čtení napoprvé jsem si sice celkem užila, ale touto tématikou jsem četla už i lepší knížky.








Podobné knihy:
S nádechem Mystery - Utažení šroubu, Skryté obrázky, V tom domě straší, Otočení klíčem
Sociální - Gosford park,
Zamilované - Jane Eyrová, Anglické chůvy
Detektivky - Pokojská, Panství Loch Down
Thrillery - Zrádný anděl


Vzorná chůva Vzorná chůva Sheryl Browne

Věříte jí, pokud jde o vaši rodinu, svěřili byste jí ale svůj život? Mark a Melissa jsou nadšení, že našli Jade, chůvu, která to s jejich dětmi skvěle umí. Jade – jíž shořel dům do základů – je ale potřebuje stejně tak jako oni ji... více


Komentáře (0)

Přidat komentář