Důkazy proč je Amélie špatnou postavou

recenze

Probuzení (2020) / knihomolka27
Probuzení

Samozřejmě očekávám, že tuto mojí recenzi nebo spíš takový vysvětlující článek, si přečtou hlavně ti co mají na Amélii jako postavu stejný názor jako já....tedy trochu zklamaný a možná i lehce negativní. Nezaměnujte to, ale prosím s tím, že by snad Amélie byla negativní, zlá postava, to vůbec ne. Dle mého názoru je to spíš postava, která vám během čtení bude tak trochu drásat nervy díky svému chování. Dalo by se tedy říct, že je špatně napsanou postavou než špatnou postavou, stejně jako negativní a záporácká postava může být napsána naopak dobře...zkrátka tyto věci se vůbec nevylučují.....


Takže jdeme na to............předem jsem omlouvám, všem Améliiným fanouškům, už jen za přečtení názvu recenze...nechci tu šlapat po něčí oblíbené postavě. Jde tu spíš o to, že si myslím, že Amélie jako postava snižuje tak trochu kvalitu celé série...jestli se s mým názorem ztotožníte je čistě na vás.



1. Amélie stojí na místě
Ano, dle mého názoru je Amélie postava, které byl dán opravdu nevídaný prostor-.....konkrétně 6 vcelku tlustých knih, vyprávění z její perspektivy....dalo by se tedy očekávat, že se Amélie jako postava bude někam posouvat...a tím mám na mysli její duševní vývoj. Změny, které se v ní budou odehrávat. Já nevím jak ostatní, ale mě se zdá, že po celou dobu série je Amélie pořád stejná. Což by nemuselo být samozřejmě nutně špatně......ale Amélie se chová pořád stejně v tom smyslu, že se snaží vše zamést pod koberec, pořád se snaží před něčím nebo někým utíkat. A mě to přijde neskutečně otravné....ano samozřejmě, Amélie má právo nato mít strach, nebo od něčeho couvnout............ale problém, je že ona ve chvílích kdy by měla bojovat, zrovna nebojuje, a ve chvíli kdy má vzít rozum do hrsti a couvat se naopak rozeběhne proti zdi. Zkrátka její reakce jsou někdy řekněme nelogické a rozporuplné.

Jako postava se tedy Amélie nikam neposouvá....žádný vývoj se u ní nekoná...což je taky důvod proč nám přijde, že v sériích pořád čteme některé věci pořád dokola.

2. Pepřový sprej je na všechno
Ano mnozí by si ted do mě rýpli, a řekli by, že Amélie sama si v knihách hned několikrát uvědomuje, že jí pepřový sprej před entitami nezachrání...........Tak mi, ale řekněte proč má pořád tak neodolatelnou tendenci ho používat. Jako chápala bych to kdyby byla Amélie prostě normální, obyčejná holka...to pak ten pepřák jako jo......ale ona má fakt hodně silnej dar...a jediný na co se vzmůže jako na svou ochranu je, že použije pepřák...jako nevím no.......obzvlášt vtipný to je ve scéně, kdy se má Amélie ukázat jako heroická hrdinka...a ona vytáhne ten pepřák....to mi přijde asi jako kdyby Bruce Willis během nějakýho akčního filmu na svýho nepřítele vytáhnul uprostřed bitky třeba francouzskou bagetu a snažil se ho s ní umlátit do bezvědomí........Prostě když je člověk výjimečný a má nějaké schopnosti, tak přece nemůže porazit svého nepřítele tím, že mu do ksichtu prdne pepřák, nevím no...


3. Duchové mě nezajímají

Pokud je hlavní hrdinka v duchařských příbězích obdařena silou vidět duch, dostávat se jim do vzpomínek atd. Tak leckoho překvapí, že tato hrdinka svůj dar bere jako učiněné prokletí. Jako jo..třeba jako zápletka jednoho dílu by to bylo možná i dobrý....ale když hrdinka duchařskýho románu nemá ráda duchy, nebo před nimi utíká, takk je to asi trochu podezřelí. Můj názor je, že Amélie je typickým úkazem člověka, kterému spadne do klína něco, co je prostě nad jeho síly....ano v knihách a filmech velmi častý prvek. Většinou se to pak, ale vyvíjí tak, že daná postava pochopí svojí důležitost a rozhodne se podle toho jednat....což Amélie mimichodem nedělá...kdyby jí duchové vyloženě neotravovali, nebo neškemrali...tak by byla Amélie schopná je úplně ignorčit. Je teda pravda, že je zajímavé....že Amélie svůj romantický život rozpytvává až do třtiny....ale mrtvolky malých dětí nebo duše bývalých předků jí nechávají vcelku chladnou. Když už se někdo narodí s darem zachranovat, tak přece nemůže nadřazovat svůj osobní život nad ostatní, kteří její pomoc nutně potřebují.


Od všeho dát ruce pryč

Améliino velmi oblíbené heslo. Tedy pokud nepočítáme dát ruce pryč od Devlina, protože toho jediného není Amélie asi úplně schopná. Jinak jí, ale nedělá problém, důležité věci prostě neřešit, nebo se na ně vykašlat, nebo dělat jako že neexistují. Zkrátka než aby Amélie danou věc prostě narovinu vyřešilo, tak okolo ní bude chodit jako okolo horké kaše...a ta věc jí stejně dostihne.



Nejlepší taktika jak zapomenout na milence, je najít si jiného

V reálném životě nemůžu posoudit jestli je to pravda nebo ne. Každopádně se mi zdá, že Amélii evidentně nedělá takový problém si od Devlina na chvíli odskočit k mužům typu Thana Ashera, nebo tajuplného detektiva.........a prožít s nimi vášnivý sex. Tím nechci s Amélie dělat nějakou štětku, ale pokud by Devlina milovala tak moc, jak od ní slýcháváme v každém díle...tak dělalo by jí pak tak malé potíže si hned začít s někým jiným? Nevím no


Shrnuto. PODLE MÉHO NÁZORU...je Amélie zkrátka postava, která neroste, nehne se z místa, nepoučuje se nijak zvlášt ze svých chyb, není ochotná moc pomáhat těm co jí potřebují, protože se vždycky nejvíc beztak bojí o sebe.jediné co jí nejvíc zajímá je rozporuplný vztah k detektivovi, který by se pravděpodobně nebýt toho, že spolu tedy čekají dítě možná už rozpadl.


Probuzení Probuzení Amanda Stevens

Poslední díl série o Hřbitovní královně. Jmenuji se Amelia Grayová a povoláním jsem restaurátorka opuštěných hřbitovů, která žije s mrtvými. Anonymní dárce si mě najal, abych provedla obnovu Loubincového hřbitova, místa, kde svoje... více


Komentáře (0)

Přidat komentář