Černočerné srdce - šestý díl detektivní série

recenze

Černočerné srdce (2024) 4 z 5 / Kizuizi
Černočerné srdce

Za recenzní výtisk v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Albatros Media (Kniha Zlin)

Na hřbitově bylo nalezeno tělo zavražděné autorky populárního animovaného seriálu. Robin Ellacottová je z toho v šoku, jelikož pár týdnů předtím právě tato autorka navštívila jejich agenturu s tím, že ji někdo pronásleduje. Jak ale vypátrat osobu, která se skrývá v anonymní světě internetu...

Detektivní série s Cormoranem Strikem patří mezi mé oblíbené a řekla bych, že zajímavost děje má vzestupnou tendenci (stejně jako počet stran) u každého dílu. Přiznávám, že zde už jsem z toho počtu stran byla poněkud rozpačitá, ale rozhodně mi to nezabránilo si šesté pokračování přečíst.

Černočerné srdce je sice poněkud obsáhlejší kousek, ale naštěstí je, stejně jako předchozí díly, neskutečně čtivě napsaný. Tentokrát se autorka pustila do velmi jasného poselství - ukázat, že svět internetu není vždy naprosto bezpečný, a že je velmi důležité chránit své soukromí.

Kniha má několik dějových linek a jedna z nich souvisí přímo s vyšetřováním. Čtenář se zde ocitá v jakési virtuální hře, kde má možnost si přečíst chatové konverzace uživatelů a moderátorů. Přiznám se, že tohle bylo pro mne osobně neskutečně úmorné. Princip hry jsem nepochopila (není to naštěstí vůbec důležité), chatové konverzace mě mátly. Ale ano, pochopila jsem, že k vývoji děje je tato linka potřebná a naštěstí jsou to jen krátké pasáže.

I když se mi celkově kniha líbila (je čtivá, akční i napínavá), mám k ní pár malých výhrad. Tu první jsem již zmínila - úplně mi nesedly „internetové“ části. Dále bych knihu lehce zkrátila – některé části příběhu jsou velmi detailní a myslím si, že je to až zbytečné. Také jsem se musela drobně pozastavit nad tím, jak z celého příběhu vyznívá náhled na ženy (není to nic extra dramatického, ale prostě se mi to nelíbilo). A jako poslední jsem si nechala dějovou linku s Charlotte – prosím už ne! Vynechme ji z toho, netahejme jí sem, nebo mne z toho už trefí.

Černočerné srdce je bezva detektivka, které se nemusíte bát ani kvůli počtu stránek (opravdu se to čte samo), ani kvůli tomu, že jste třeba předchozí díly nečetli (vše podstatné je zde shrnuto).

Komentáře (0)

Přidat komentář