Alena Mornštajnová, Hotýlek - audioverze

recenze

Hotýlek (2015) 4 z 5 / Daysy
Hotýlek

Hotýlek je už trošku starší kniha mé oblíbené autorky Aleny Mornštajnové. V této knize nás autorka zavede do minulého století a pokryje ho příběhem jedné rodiny skoro celé. Jedná se o další rodinnou ságu, jak jsme u autorky zvyklí. Já tohle naprosto miluju a přijde mi velice zajímavé číst o osudech obyčejné rodiny zasazených do dějin naší země, třeba do doby protektorátu, mezi válkami nebo za komunismu. Moc se mi líbí, že se autorka vždy soustředí na běžný život obyčejných lidí a historie není hlavním tématem, ale samozřejmě se lidí a rodin dotýká a tak nám danou dobu příběh hezky vykresluje.

Hlavní postavou tohoto příběhu je Václav Mánes, jehož děda Leopold vlastní malý hotýlek za městem, který slouží jako rekreační středisko, ale jehož návštěvníky jsou také dobře postavení manželé se svými milenkami.

Narození Václava se neodehrává za příliš veselých okolností. Narodí se zrovna v den vypálení Lidic a jeho tatínka zastřelí Němci, když vyběhne hledat pomoc rodící manželce. Ani po narození se Václavovi neodvíjí život moc příznivě. V některých recenzích jsem četla odvyprávěný skoro celý život Václava, ale myslím si, že je to škoda, proto více prozrazovat nechci, ale při čtení se určitě událostmi kolem Václava a jeho rodiny nebudete nudit. Román má dost postav, ale jsou lehce zapamatovatelné, protože je každá postava něčím charakteristická, ať už vlastnostmi, svým příběhem nebo tím, odkud pochází. Možná se budu opakovat, ale Alena Mornštajnová má neskutečně skvělou schopnost vyprávět a její knihy mě vždycky pohltí a tady tomu nebylo jinak.

Jednotlivé kapitoly Hotýlku mají v názvu verše od Jaroslava Seiferta z básně Píseň o rodné zemi (Zhasněte světla), což mě opravdu zaujalo. Většinou u knih názvům kapitol nevěnuju větší pozornost, často jsou kapitoly jen očíslované, ale tady jsem se na každý název kapitoly těšila a přišlo mi to opravdu jako dobrý nápad.

Audioverze mi přišla moc povedená, snad jako vždycky u OneHotBook. Jaromír Dulava jako interpret pro tuto knihu hodně sedl a moc hezky dokreslil atmosféru knihy. Čtení je čtení, ale pořád si stojím za tím, že dobře zpracovaná audiokniha knížku vždycky ještě posune o level výš. :)

Možná by se mi kniha líbila ještě daleko více a dala bych i 5 hvězd, kdybych knihy od Mornštajnové nebrala na přeskáčku. I když jsem to ale nevzala postupně, pořád vnímám to, jak se Alena Mornštajnová každou knihou zlepšuje, takže se už teď moc těším na její další díla. :)

Komentáře (0)

Přidat komentář