Lidmila Kábrtová, Čekání na spoušť - audioverze

recenze

Čekání na spoušť (2021) 4 z 5 / Daysy
Čekání na spoušť

Čekání na spoušť je pro mě objevením autorky Lidmily Kábrtové, která má za sebou už celkem tři knihy, včetně této. A jsem moc ráda, že k tomu objevení došlo, protože tohle bylo sice místy docela smutné, ale zároveň příjemné poslouchání audioknihy, která je moc dobře zpracovaná.

Kniha má celkem dost postav v různém věku a je rozdělena na 8 příběhů, které jsou nadepsány jmény jednotlivých hlavních postav. Jsou to to Zuzana, Josef, Jitka, Hana, Jarmila, Pavel, Iveta a Libor. Vedlejšími, ale za mě i tak důležitými postavami, jsou pak Blanka, Olga a Marcel.

Chvilku vám asi potrvá se v postavách zorientovat,. Vzhledem k tomu, že se ale časem jejich příběhy začnou různě proplétat, se vám vše začne brzy hezky skládat dohromady jako puzzle. I když je totiž kniha povídkovým románem, vše se nakonec slévá do jednoho velkého příběhu, který nám ukazuje, jak důležitá jsou naše životní rozhodnutí a jak moc ovlivňují nejen nás samotné, ale i naše blízké a ostatní lidi. Je to kniha napěchovaná emocemi. Je smutná a je o nepochopení a špatných rozhodnutích, zároveň je ale plná naděje.

Jednotlivé příběhy jsou uvěřitelné a ze života, což se mi líbilo. Mnoho podobných se určitě děje každý den kolem nás. Trošku mi akorát u jednotlivých částí vždy chybělo uvedení do časového děje. V knize se pohybujeme v různém časovém období od 50. let minulého století až po současnost a příběhy nejsou uspořádány chronologicky, což mám ráda a je to vždy zajímavější. Nicméně u podobných knih jsem zvyklá, že bývá vždy uveden rok, ve kterém se právě v ději nacházím. Sice nebyl velký problém danou dobu uhádnout a nějak se zorientovat, nicméně četlo by se mi o něco příjemněji, kdybych to hádat nemusela. Na druhou stranu nás autorka alespoň nutí více přemýšlet, což není nikdy na škodu. :)

Lidmila Kábrtová používá velice hezkou češtinu a má cit pro detail. Všem postavám se snažila věnovat stejným dílem. Knihu jsem si opravdu moc užívala, protože tohle přesně je pro mě v knize důležité hned vedle dobrého příběhu. Klidně bych uvítala i nějaké pokračování, ke kterému neuzavřený konec knihy přímo vybízí. Na druhou stranu musím uznat, že tento (ne)konec knize vůbec neškodí.

Nemůžu se vyhnout malému srovnání s českou autorkou Alenou Mornštajnovou. Hodně mi to připomnělo její knihy a pokud je máte rádi, troufám si říct, že vás určitě bude bavit i Čekání na spoušť.

Audioverze je skvělá. U Hostu už snad ani jinak nelze hodnotit. :) Moc mě bavilo, že se střídali interpreti, pomohlo mi to se lépe orientovat v postavách a celkově to téhle povídkové knížce dodalo šťávu navíc. Všichni interpreti byli úžasní a nemám jim co vytknout. Audiokniha mi dělala společnost převážně na procházkách a poslouchala se velmi dobře.

Komentáře (0)

Přidat komentář