Žoldnéři fantasie: Odvrácená strana světa přehled

Žoldnéři fantasie: Odvrácená strana světa https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343543/bmid_zoldneri-fantasie-odvracena-strana--xmk-343543.jpg 4 17 17

Žoldnéři fantasie série

< 8. díl >

V osmých Žoldnéřích v pořadí se objevují jména již známá: Věra Mertlíková, Pavel Fritz, Karel Doležal, Kristýna Sněgoňová; i nováčci, již se snad proslaví v příštích letech. Jako hosta jsme získali Miroslava Žambocha, který speciálně pro náš sborník sepsal dystopickou novelu Odvrácená strana světa. Žamboch je v plné tvůrčí síle a jeho postapo, to je teprve síla! Ve sborníku z odvrácené strany světa objevíte, co je za zrcadlem reality dnešní, i fantasy realit.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žoldnéři fantasie: Odvrácená strana světa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Skallarix
21.11.2018 4 z 5

Už nějaký ten rok Žoldnéře sleduji. U minulého ročníku jsem zmiňoval, že přistupuji k této sbírce s jistým očekáváním, které se mi obvykle vyplní... Tady tomu ale rozhodně tak nebylo. "Odvrácená strana světa" ukázala i odvrácenou tvář notoricky známých Žoldnéřů...
V tomto ročníku se sešlo mnoho zajímavých prací - inspirativních, napínavých... Každý nechť si najde to své. Já jsem to čtenářské "své" našel především v povídkách "Hovězí spravedlnost" (kde staří bohové ještě dokáží zasahovat, tam na severu, do života smrtelníků), "Jak vrchní komisař Olič prodal svůj stín za jedno plzeňské" (tajuplná povídka s hororovým nádechem, která se inspirovala pozadím skutečných dějin císařství Rakousko-Uherska), "Otec a smrt" (ve které autor prokázal vskutku dobrý vypravěčský um, ačkoliv si vybral lehce fantasy-cliché téma) a samozřejmě - povídka, která byla zde hostující (a dle které se jmenuje i letošní sbírka), nezklamala ani v nejmenším.

Žádnou povídku jsem zde nehodnotil méně než dvěma hvězdami. Ty nejslabší jsem považoval za "Fábulus", ve kterém se pointa skoro utopila v nekonečných dialozích a rozvláčnosti, pak "Cestu za snem", která je takovou tou vtipnou a přes moc jednoduchou, nucenou, pohádkovou povídkou (a ty já opravdu nemusím) a v poslední řadě povídka "Znamení zlata", ve které opět nalézáme vcelku známou šablonu Lindy Koutové - naivní patos, vystřižený jak z jednoduché červené knihovny (fantasy červené knihovny, chcete-li).

Celkově... Pro mě byl toto jednoznačně jeden z těch nejlepších dílů "ŽF", které jsem doposud četl.

Už u předešlého dílu jsem si říkal, zda-li si od Žoldnéřů nedám alespoň na chvíli pauzu (kupříkladu již ze zmiňovaných důvodů "tématicky se opakujících povídek") - ale jsem vlastně rád, že jsem tak neučinil. Tenhle ročník (2017) stál za to.


P.S. ...Málem bych zapomněl! Opravdu obdivuji talent Jiřiny Kmínkové! Naprosto úžasné ilustrace...!!!

Aileena
21.09.2018 3 z 5

Celkově příjemná směs povídek. Některé se mi líbily více, jiné méně. S porotou bych se shodla pouze na prvním místě ;-). Objektivně 3,5 což nelze. Takže za mě lepší 3.


cori
31.03.2018 3 z 5

Sborník přináší deset povídek, které se odehrávají většinou ve pseudohistorických světech. Vítězná Hovězí spravedlnost mě asi zaujala nejvíc. Jako host zde má sci-fi povídku Mirek Žamboch. Viz mé komentáře u jednotlivých povídek.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Žoldnéři fantasie: Odvrácená strana světa v seznamech

v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit7x