Zlodeji labutí přehled

Zlodeji labutí https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94432/zlodeji-labuti-94432.jpg 4 124 124

Slávny maliar Robert Oliver zaútočí na obraz vo washingtonskej Národnej galérii výtvarného umenia. Čo podnietilo umelca k tomu, aby sa pokúsil zničiť to, čo pokladá za najcennejšie? Jeho jediné vysvetlenie znie: „Urobil som to pre ňu.“ Psychiater Andrew Marlow, známy tým, že „sa pri ňom rozhovorí aj kameň“, sa pri Oliverovi ocitá v slepej uličke. V úsilí pochopiť tajomstvo mučiace geniálneho umelca sa pustí do pátrania, pri ktorom preniká nielen do života žien, čo mali k Oliverovi najbližšie, ale odhalí aj dramatický príbeh lásky a umeleckej sebarealizácie, ktorý sa odohral v období francúzskeho impresionizmu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Swan Thieves , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlodeji labutí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

Selket
28.07.2022 3 z 5

Hlavní postavu psychiatra jsem autorce neuvěřila ani za zlatý prase, současná romance tam byla vsazená tak na sílu až to bolelo a zápletka nebyla žádná záhada, ačkoliv se to kniha snažila čtenáři vnutit. Na druhou stranu obě "umělcovy ženy" měly moc hezkou a propracovanou linku. Propojení všech časových linií bylo super a stejně tak celá linka z dávné minulosti. Takže dobrý průměr a stále mám za to, že Historička byla autorčina top top.

stju
27.05.2021 5 z 5

Musím přiznat, že zpočátku jsem se v příběhu docela ztrácela - v čase, v postavách. V momentě, kdy do děje vstoupila Mary se svojí zpovědí, se to změnilo a osudy tří "Robertových žen" mi začaly dávat smysl. Na rozdíl od některých níže komentujících, jsem důvod Robertova činu sama neodhalila, takže setkávání s dalšími zainteresovanými postavami mi postupně odhalovalo tajemství obrazu, kterým příběh vlastně začal.
V knize jsem velmi obdivovala, jak autorka dokázala vykreslit vzhled, povahu, názory, jednání všech tří žen, které spojovalo jedno: malířství a Robert. Přestože byly tak rozdílné, dokázala jsem si je představit a všechny jsem si oblíbila.
Nejvíc mě ale v knize zaujalo barvité a tak výstižné popisování obrazů, že člověk má při čtení chuť si sednout a pokusit se alespoň zlomek té krásy sám namalovat (nebo ještě více, moci přímo jako Mary malovat pod vedením Roberta nebo jako Béatrice spolu s Olivierem) :-).
Kromě toho jsem pochopitelně skutečná díla, malíře, místa, která autorka ve své knize zmiňovala, vyhledávala na internetu.
Jediné, co mi připadalo spíš násilně vložené, bylo těhotenství Mary, dělalo to na mne dojem takové nucené paralely Béatrice + Olivier a Mary + Marlow.
Na závěr jsem si pak znovu přečetla úvodní popis obrazu, kterému jsem na začátku nerozuměla, po přečtení jsem pochopila jeho obsah a tím se vlastně příběh i pro mne uzavřel.


iška
01.12.2020 4 z 5

Poklidná atmosféra. Podrobné popisy ani jakási rozvláčnost mi vůbec nevadila. Nechala jsem se jen unášet příběhy jednotlivých aktérů. Jen mě nakonec trochu mrzelo, že jsem si knihu nevzala o měsíc později - mohla jsem mít splněno 3. či 8. téma čtenářské výzvy na příští rok.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zlodeji labutí v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených180x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených9x
v Knihotéce151x
v Chystám se číst50x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x