Zlo přehled

Zlo https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504046/bmid_zlo-Fzn-504046.jpg 5 9 9

Hluboká teologická reflexe problému zla od jednoho z největších teologů 20. století. Autor nejprve pojednává o přirozenosti zla a jeho formách, poté se zabývá ústřední otázkou vztahu zla k všemohoucímu a nekonečně dobrému Bohu, zlem v přírodě, zlem hříchu, zlem trestů v pekle a v očistci a trestů pozemského života. Po exkursu do problematiky zla v dějinách se pak vrací k výchozí otázce, jak se na zlo dívat. Postupně odkrývá zlo v celé jeho hloubce a zrůdnosti a toto poznání jej nakonec dovede k hlubšímu poznání dobra, Dobra absolutního – Boha.... celý text

Literatura světová Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Krystal OP
Originální název:

Le mal, essai théologique , 1960


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Knišíl
16.02.2024 5 z 5

Jsme bytosti na cestě... věta, která se v průběhu Journetovy eseje několikrát objevuje a vskutku mnohé osvětluje. Jsme stvořeni pro směřování k Bohu, pro tuto cestu se ale každý musí sám rozhodnout, každý volí, zda půjde cestou k blaženosti, nebo cestou k zavržení, protože jediné, co Bůh nemůže, je nás proti našemu vlastnímu rozhodnutí donutit ho milovat. Lásku nelze vnutit. Zlo kolem nás i v nás je velkým tajemstvím, Journet alespoň poodkrývá a nahlíží za oponu zla v jeho třech formách: zla v přírodě, zla viny a zla trestu. Nebudu se zde pouštět do nějakého odborného hodnocení teologického vyvozování, protože jsem na to až příliš velký laik, ale k formě eseje se vyjádřím. Journetovo psaní je systematické, do velké míry čtenářsky přístupné a logicky členěné. Rád se k jednotlivým pasážím ještě vrátím. Plánoval jsem zde uvést mnohé citace, ale zaujalo mě jich tolik, že jsem to vzdal. Myslím, že sentence v úvodu komentáře postačí.

tonysojka
25.01.2024 5 z 5

Pro člověka jako já, který má jen mlhavou představu o Bohu, získanou z médií, pár přečtených náboženských knih a několika setkání s členy evangelické církve,to bylo velmi těžké čtení.Obtížně jsem se prokousával teologickými termíny, bloudil ve sledování filozofie křesťanských myslitelů, snažil se pochopit vývody autora.Přiznávám , hodně jsem toho nepobral, jsem jednoduchý člověk, mnohokrát jsem chtěl knihu nedočíst, připadala mi jako obhajoba tvrzení že Bůh je za každou cenu dobro a hotovo.
Ale vždy mě něco v textu zaujalo, nějaký postřeh, myšlenka, tak jsem ve čtení s přestávkami pokračoval až nakonec dočetl do konce.
A musím uznat že je to velmi zajímavá kniha, zamyšlení nad Bohem, stvořením a zlem, které mi bylo v některých momentech novým pohledem na tyto věci.


Hanka_Bohmova
31.10.2023 4 z 5

Četla jsem hodně z korespondence Ch. Journeta, tohle je zase něco úplně jiného, důkladná a systematická teologická práce. Kniha zkoumá otázku zla z hlediska katolického křesťanství, konfrontuje a domýšlí pestrá mínění filosofů, teologů a umělců, aby odložila ta, která vedou do slepé uličky. Často při tom zní hlas Tomáše Akvinského a J. Maritaina. Všechno je to velmi solidní, zároveň ne odosobnělé.

"Hřeším-li, něco z toho, co Bůh chtěl a miloval, se na věky nestane."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zlo v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených13x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x