Žena s modrou hvězdou přehled

Žena s modrou hvězdou https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503629/bmid_zena-s-modrou-hvezdou-2pb-503629.jpg 4 42 42

Krakov, 1942. Ela a Sára pocházejí ze dvou naprosto odlišných světů. Sáře Gaultové je sotva osmnáct let a ukrývá se s rodiči v podzemní kanalizaci, kam museli utéct, když nacisté začali likvidovat krakovské ghetto. Ela Szczepanková je osiřelá Polka z bohaté rodiny, která žije jen se svou nenávistnou, s nacisty kolaborující macechou. V jeden osudný den zahlédne Ela pod mříží kanálu Sářiny oči a životy obou dívek se protnou. Vznikající přátelství je ve zhoršující válečné atmosféře vystavováno stále větší zkoušce. Podaří se Sáře přežít válku? A pomůže jí Ela, nebo se naopak vydá ve stopách své macechy?... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The Woman with the Blue Star , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žena s modrou hvězdou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Val
15.04.2024 5 z 5

Krakov , rok 1942 . Židovka Sára a Polka z bohaté rodiny Ela se potkávají čirou náhodou a za velmi dramatických okolností .
Jejich setkáním začíná příběh neuvěřitelné odvahy a statečnosti .
Výborně vykreslené charaktery postav, napětí, jež vás drží v pohotovosti prakticky celou knihu až po překvapivý, ač lehce sladký konec , který si ale kniha vlastně zaslouží.
Pro mě osobně pomyslná třešnička na dortu v podobě Krakova . Miluju toto město. Velké doporučení.

monushka
06.04.2024 5 z 5

Od spisovatelky jsem četla knihu Velitelovo děvče, které mě neoslovilo až tak moc, jak jsem ji myslela, že osloví. Ale Žena s modrou hvězdou byla úplný opak. Hltala jsem každé písmenko. Beletrizovaných příběhů z druhé světové války načteno dost, ale tento byl prvním, ve kterém se někdo schovával na dost netypickém místě. Moc se mi to líbilo.


laura
03.09.2023 5 z 5

Představ si, jak by svět byl šedivý, kdybychom byli všichni stejní...

Příběh dvou dívek, které by se za normálních okolností nikdy nepotkaly. Židovka Sára a dobře situovaná, ale osamělá katolička Ela nemají zdánlivě nic společného. Ale něco přece jenom ano: tajemství.

Jednoho dne Ela, stojící nad mříží krakovské kanalizace, náhodou pohlédne dolů a spatří Sáru, která se na ni dívá z hlubin kanálu.

O naději, víře, odvaze, touze žít a přežít - cokoli... O hladu, špíně, nebezpečí a neskonalé vůli přes to všechno vidět hvězdy. O lásce i beznaději, o osamění, bolesti a ztrátách.

Každý je ve svém hoři opuštěný jako osamělý ostrov...

O tom, že vždycky vede cesta ven. Jen ji musíme umět najít. A že to nejdůležitější máme často někde blízko - jen se umět dobře dívat.

Nejhorší vězení jsou vlastní myšlenky...

O přátelství dvou dívek, o důvěře, boji o přežití i o smrti. Silné, dech beroucí, čtivé a bolavé.

Dvě tváře lásky. Dvě tváře smrti. A přece jsme všichni lidé - nebo ne?

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Ticho a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Žena s modrou hvězdou v seznamech

v Přečtených52x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst61x
v Chci si koupit17x