Žena s modrou hvězdou

Žena s modrou hvězdou https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503629/bmid_zena-s-modrou-hvezdou-2pb-503629.jpg 4 41 14

Krakov, 1942. Ela a Sára pocházejí ze dvou naprosto odlišných světů. Sáře Gaultové je sotva osmnáct let a ukrývá se s rodiči v podzemní kanalizaci, kam museli utéct, když nacisté začali likvidovat krakovské ghetto. Ela Szczepanková je osiřelá Polka z bohaté rodiny, která žije jen se svou nenávistnou, s nacisty kolaborující macechou. V jeden osudný den zahlédne Ela pod mříží kanálu Sářiny oči a životy obou dívek se protnou. Vznikající přátelství je ve zhoršující válečné atmosféře vystavováno stále větší zkoušce. Podaří se Sáře přežít válku? A pomůže jí Ela, nebo se naopak vydá ve stopách své macechy?... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The Woman with the Blue Star , 2021


více info...

Přidat komentář

Val
15.04.2024 5 z 5

Krakov , rok 1942 . Židovka Sára a Polka z bohaté rodiny Ela se potkávají čirou náhodou a za velmi dramatických okolností .
Jejich setkáním začíná příběh neuvěřitelné odvahy a statečnosti .
Výborně vykreslené charaktery postav, napětí, jež vás drží v pohotovosti prakticky celou knihu až po překvapivý, ač lehce sladký konec , který si ale kniha vlastně zaslouží.
Pro mě osobně pomyslná třešnička na dortu v podobě Krakova . Miluju toto město. Velké doporučení.

monushka
06.04.2024 5 z 5

Od spisovatelky jsem četla knihu Velitelovo děvče, které mě neoslovilo až tak moc, jak jsem ji myslela, že osloví. Ale Žena s modrou hvězdou byla úplný opak. Hltala jsem každé písmenko. Beletrizovaných příběhů z druhé světové války načteno dost, ale tento byl prvním, ve kterém se někdo schovával na dost netypickém místě. Moc se mi to líbilo.


laura
03.09.2023 5 z 5

Představ si, jak by svět byl šedivý, kdybychom byli všichni stejní...

Příběh dvou dívek, které by se za normálních okolností nikdy nepotkaly. Židovka Sára a dobře situovaná, ale osamělá katolička Ela nemají zdánlivě nic společného. Ale něco přece jenom ano: tajemství.

Jednoho dne Ela, stojící nad mříží krakovské kanalizace, náhodou pohlédne dolů a spatří Sáru, která se na ni dívá z hlubin kanálu.

O naději, víře, odvaze, touze žít a přežít - cokoli... O hladu, špíně, nebezpečí a neskonalé vůli přes to všechno vidět hvězdy. O lásce i beznaději, o osamění, bolesti a ztrátách.

Každý je ve svém hoři opuštěný jako osamělý ostrov...

O tom, že vždycky vede cesta ven. Jen ji musíme umět najít. A že to nejdůležitější máme často někde blízko - jen se umět dobře dívat.

Nejhorší vězení jsou vlastní myšlenky...

O přátelství dvou dívek, o důvěře, boji o přežití i o smrti. Silné, dech beroucí, čtivé a bolavé.

Dvě tváře lásky. Dvě tváře smrti. A přece jsme všichni lidé - nebo ne?

cori
13.06.2023 3 z 5

Další z mnoha románů, které těží z holocaustu a vymýšlí si lidská dramata. Kniha vypráví o přátelství dvou dívek, kdy jedna druhou náhodou zahlédne, jak se skrývá pod kanálovou mříží. Z tohoto okamžiku vznikne přátelství na život a na smrt (doslova). Obě dívky musí překonat své fobie (strach z vody a neplavkyně a strach z uzavřených prostor). Přišlo mi dost nepravděpodobné, že by manželé kolem čtyřicítky, kteří živoří v ghettu a každým okamžikem jim hrozí deportace do Osvětimi nebo kulka do hlavy, počali dítě a žena by se nepokusila o potrat. Podivné bylo i to, že v kanálech našla úkryt jen tato skupina a nikdo další a Němci je neprohledávali. Taky by mě zajímalo, co Ela celé dny dělala, když už do školy nechodila a nemusela do práce (ačkoliv pracovní povinnost měli všichni). Taková další holokaustová pohádka o nečekaném setkání po letech a síle přátelství.

katerina28349
07.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Žena z modrou hvězdou je hezký příběh hodně emotivní, silný a bolestivý. Líbila se mi odvaha Eli a Sáry jak se obě snaží vypořádat s nástrahami 2. světové války a také o přátelství obou dívek.
Sára je židovská dívka, která po útěku z ghetta je nucena se s rodiči a další rodinou schovávat v Krakovském kanále.
Na druhé straně Ela, která sice žije v přepychu ale s macechou, která jí nemá ráda a navíc se přátelí s Němci. Jednoho dne se osudy Sáry a Eli protnou a stanou se z nich kamarádky. Vše končí útěkem a bojem o přežití, kdy jedna z kamarádek umírá.
Dobře napsaný příběh o tom co vše je člověk schopen udělat pro své přátele a blízké.

Páájinka
28.05.2023 5 z 5

Moc pěkná knížka. Nechápu, jak někdo mohl přežít za tak těžkých okolností. Silný příběh.

1v8na
07.04.2023 5 z 5

Příběh byl neuvěřitelně silný, emotivní, neskutečně bolestný, ale i citový. Líbí se mi odvaha obou hrdinek, jak se snaží vypořádat s nástrahami 2. Světové války.
Je to něco neuvěřitelného.
Kniha byla neskutečně čtivá.
Neměli bychom zapomínat na křivdy, které se v minulosti děly.

L.Helena
07.04.2023 5 z 5

Až v průběhu čtení mi došlo, že je kniha od stejné autorky, jako Světla zimní noci, kterou jsem četla před časem a moc se mi líbila. Přestože kanál pod Krakovem není natolik atraktivní prostředí jako cirkus (kde se odehrává děj právě zmíněné knihy Světla zimní noci), i tak se autorce opět podařil napsat moc krásný příběh o tragických osudech lidí během 2. světové války. I když velmi smutné, tak celou dobu nesmírně poutavé čtení.

Fidibus
06.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Příběh o přátelství a lásce v nelehké době.
Na jedné straně židovská dívka Sára, která se s rodiči (otce však hned ztratí) a další rodinou ukryje v kanále. Nelíbí se jí tam, ale zůstává a touží po světě a po hvězdné obloze. Postupně se sblíží se Saulem, naopak přijde i o matku s novorozenou sestřičkou - matka se obětuje, protože dítě v kanále nemůže zůstat.
Na druhé straně osiřelá Ela, žijící v komfortu s nevlastní matkou, která se přátelí s Němci a Elu nepotřebuje. Ela miluje Kryse, který šel do války a po návratu s ní nechce být, aby ji neohrozil kvůli své činnosti v odboji.
A pak se jednou jejich osudy protnou a stanou se z nich kamarádky. Vše končí útěkem z podminovaných kanálů a jedna z nich umírá.
Sářina sestra se na konci knihy setkává se starou ženou, která...
Dojemný, dobře napsaný příběh o tom, co vše je člověk schopen udělat pro své blízké a přátele.

Marekh
12.03.2023 5 z 5

Od autorky jsem v minulosti četl knihu SVĚTLA ZIMNÍ NOCI (5*), která se mi líbila.

Autorka napsala, že tato kniha byla částečně inspirována příběhem malé skupiny židů, kteří přežili 2. světovou válku v kanálech polského Lvova. Příběh z Krakova, který zpracovala v této knize, je celý smyšlený. Je zajímavé, že v PODĚKOVÁNÍ autorka napsala, že s touto knihou měla hodně práce, poněvadž smazala 90 % knihy a začala knihu přepisovat s cílem dokončit ji do 5 měsíců. Aby to zvládla, místo páté hodiny ranní začínala pracovat ve čtyři hodiny.

Kniha se mi líbila, byla velmi čtivá. Příběh z 2. světové války odehrávající se v Krakově. Čtenář se sžije s hlavními hrdiny a od začátku do závěru je kniha čtivá a plná emocí.

SÁRA a ELA pocházejí z odlišných rodin. Sára se s rodiči ukrývá v podzemní kanalizaci, kdežto Ela je Polka z bohaté rodiny, která žije macechou, která navíc kolaboruje s Němci. Jednoho dne se tyto dívky setkají. Kapitoly se střídají z pohledu Sáry a Ely.

Nedokážu si vůbec představit, že bych žil v podzemní kanalizaci jako naši hrdinové. Je to velmi hrozná a tísnivá představa! Jenže člověk pro záchranu života udělá cokoliv, aby se zachránil a obzvláště v období války.

Kniha má pěkný přebal.

V knize jsem našel chyby.

bookcase
30.01.2023 5 z 5

Famózní, jako vše od této autorky. Nemám slov a díky za to, že se mám dobře.

bamba
31.12.2022 5 z 5

Dosť dlho trvá, kým sa čitateľ dostane k vysvetleniu modrej hviezdy. Ale stojí to za to!

alexis818
27.12.2022 5 z 5

Skvělá,krásná kniha.Mam moc ráda paní Jenoff,umí psát výborně.Tahle kniha je snad ze všech nejlepší.Strasna doba a to,co člověk vydrží, je neskutečně.Na hrůzy 2.sv.v.by se nikdy nemělo zapomenout a zda se,vzhledem k tomu,co se teď děje,že lidé asi zapomněli.

Knižní střípky
20.12.2022 4 z 5

Bylo to hodně těžké. V této předvánoční době to bylo náročné téma. Popis života v kanalizaci bylo něco neskutečného. A to všechno, co se potom ještě v příběhu událo, bylo rovněž, lidově řečeno, silné kafe. PAM JENOFF má cit pro tyto příběhy, to vím už dávno, ještě ani jedna z jejích knih mě nezklamala.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Kniha Žena s modrou hvězdou je v

Přečtených51x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce73x
Chystám se číst61x
Chci si koupit17x