Vše, co jsme milovali

Vše, co jsme milovali https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140163/bmid_vse-co-jsme-milovali-xjK-140163.jpg 4 112 26

Příběh románu Vše, co jsme milovali, se rozprostírá přes několik desetiletí i kontinentů. Vypovídá o síle lásky, která dokáže překonat i ty nejhorší nástrahy. Roger Dykmans žije s bratrem Hansem, který tajně pracuje proti nacistům. Rogera přitom stále více přitahuje Hansova židovská manželka Magda. Jeho sílící okouzlení ale zpřetrhá krutý zásah osudu, když na Magdu a její dcerku Annu dopadne podobně jako na ostatní Židy nemilosrdná nacistická pěst. Gestapo pak předloží Rogerovi ďábelský návrh: pokud jim sežene informace o Hansových operacích, propustí mladou ženu s dítětem na svobodu. Roger tak náhle čelí neřešitelnému dilematu. Má zradit bratra, aby zachránil ženu, již oba milují? Kniha Pam Jenoff, nositelky literárních cen Quill Award, Book Sense, a autorky z nejužší nominace na cenu Sophie Brody Award, je strhujícím podobenstvím lásky a zrady.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Víkend
Originální název:

The things we cherished , 2010


více info...

Přidat komentář

zimolka
05.04.2022 5 z 5

Opět krásná kniha od této autorky.

Markéta555
24.10.2021 5 z 5

Z kraje čtení jsem byla zaskočená jak moc kniha přeskakuje z doby do jiné doby ale zorientovala jsem se a přečetla jedním nádechem.. autorku mám ráda hezky se mi její knihy čtou. krásný příběh


mataaskorice
12.09.2021 3 z 5

Oddychovka, která se dobře čte. Prolíná několik časových rovin, ale s tím nemám problém, naopak mi přišlo poměrně předvídatelné, co se s postavami bude dál dít (nikoli s hodinami, stěžejním předmětem, prolínajícím se celým textem). Romantická zápletka ze současnosti by knize ubrala to, co my ženy máme rády, ale myslím, že kdyby se oželila ta trocha prostoru a ten byl věnován ústřednímu tématu (čili příběhu Rogera a jeho blízkých), že by to knize jako celku pomohlo. Příjemné, odpočinkové čtení, pro fanouška historie příliš banálně podané.

mira399
10.08.2021 4 z 5

Četlo se to pěkně, jako ostatně i další knihy autorky. Tato podle mne malinko slabší.Ale i tak šlo o příjemně strávené chvíle při čtení.

Surikata369
04.12.2019 3 z 5

Tak u mě ve stručnosti :
-až moc rozepsaná lovestory obhájců
-příběh by mohl být ,,květnatější", o to delší
-občasné překlepy mě docela rozčilovaly, ale to je možná překladem

+propojení hodin v celém příběhu
+vcelku originální námět a téma knihy
+je to z válečné doby, což u MĚ dost +
+trochu poukázání na dějiny - jak to bylo s Židy už dávno před válkou, apod.

Takže shrnutí - nadprůměr :)

nakavusterezou
16.02.2019 3 z 5

Mé první setkání s historickým románem a mám z toho takové rozporuplné pocity. Příběh se mi líbil, ale s tím zpracováním jsem měla trochu problém. Kapitoly se hrozně táhly a až na konci každé kapitoly pro mě byly zajímavé. Ale určitě si někdy v budoucnu přečtu další knihu od autorky. Líbil se mi její styl psaní a přechody z přítomnosti do minulosti.

SPOILER!
Romantická linka mezi obhájcema mi přišla taková zbytečná. Líbila se mi, ale být autorkou, víc bych se soustředila na příběh Rogera a méně na postavy, které nejsou pro příběh tak důležité.

vlkcz
12.01.2019 4 z 5

Netradiční zpracování válečného tématu, které je ovšem jenom pozadím pro obecné úvahy o vině a trestu, lidské (ne)spravedlnosti.
Ale přece jen se nemůžu zbavit dojmu, že se z námětu dalo vydolovat víc.

knihovnička007
30.11.2018 4 z 5

Smutné čtení, krásné příběhy. Příběh ze současnosti už bych nemusela, ten mne tam spíš brzdil, ale jinak se mi kniha dobře četla. Občas jsem uvažovala, zda by daná věc byla reálná (opravdu se gestapo nechalo přemluvit??).
Ráda si přečtu další knihy této autorky.

LaDouceBrise
14.11.2018 5 z 5

Kniha v sobě skrývá neskutečně poutavý příběh, tedy vlastně hned několik příběhů, jež se později všechny spojí v jeden neskutečný konec. Autorčino barvité vyprávění je náramně čtivé, už dlouho mě žádná kniha tak nepohltila jako tato. Děj sám o sobě není ničím světoborným, ale věřte mi, že vás při čtení pohladí po duši, kolik emocí a pocitů autorka do svého díla vložila. Konec nebyl nijak zvlášť překvapivý, ale myslím si, že se k příběhu perfektně hodil, tudíž jsem za něj osobně moc ráda. Líbilo se mi také, že kniha tak úplně nezapadá mezi všechny ty romány pro ženy, které se točí převážně kolem lásky, jež nemůže prohrát. Naproti tomu hlavní hrdinka Všeho, co jsme milovali váhá, její láska k Jackovi zde není tak silná, aby kvůli němu musela hned všeho nechat, nesnaží se měnit minulost, přestože vidí své chyby, a to pro mne bylo opravdu příjemnou změnou.

Knihu hodnotím jako INTELIGENTNÍ ODPOČINEK PRO TY, KTEŘÍ SI CHTĚJÍ DÁT PAUZU OD NÁROČNĚJŠÍ ČETBY, ALE NESPOKOJÍ SE JEN S PLYTKÝM PŘÍBĚHEM SE ŠŤASTNÝM KONCEM.

alexis818
21.10.2018 4 z 5

Krásný příběh,i když trochu slabší,než dvě předchozí knihy,proto o hvězdičku méně.Jinak,krásně se to četlo a mochu doporučit.

LadyCotton
06.05.2018 4 z 5

Autorka mne opět nezklamala. Velmi čtivá kniha a to i přes to, že děj neustále přeskakuje z několika časových období mezi s sebou. Kolikrát jsem si při četbě říkala, proč musím zrovna tohle číst, když to s příběhem vůbec nesouvisí, ale ke konci se ukáže, že všechno se vším souvisí :-)

Princezna22
05.05.2018 3 z 5

Kniha se četla dobře a svižně,příběh docela zajímavý.. Ale bohužel se mi moc nelíbila,jelikož mám raději předešlé dvě knihy...

bgott
12.10.2017 3 z 5

Knížka se četla docela hezky, žádné náročné čtení. Příběh hodin, které spojují všechny časové linky byl docela zajímavý. Občas trošku pokulhávala reálnost příběhu a ke konci mi přišla až hmatatelná snaha rychle všechny osudy postav nějak uzavřít. Tak slušné 3*.

Kerberos
07.08.2017 3 z 5

Od historické knihy očekávám víc tak trochu popletené.

acul.p
22.07.2017 4 z 5

Moc hezký příběh, líbil se mi stejně jako Velitelovo děvče :)

konicekbily
02.01.2017 4 z 5

Velice dobrý příěh zahrnující několik časových období - velice dobře propojených s překvapivou zápletkou.

JulietRocks
07.10.2016 5 z 5

Opět o kus lepší, než předchozí kniha. Dokonce o velký kus. :) A proto - 5 *!

rajen
28.06.2016 4 z 5

Knihu jsem četla už před nějakou dobou a bohužel jsem nestihla napsat komentář hned po přečtení. Takže si už popravdě na děj knihy moc nevzpomínám. Nicméně mi ulpěla v paměti a to už je co říct. Vím, že jsem ji přečetla "na jeden zátah", je tedy opravdu velmi čtivá a můžu ji doporučit i ostatním k přečtení.

Barbra06
11.03.2016 4 z 5

Tak jak už bylo několikrát řečeno, je to něco jiného, než předchozí dvě knihy. Mě dělal asi největší problém přechod mezi lety a postavami. Nebylo to úplně ono, na co jsem od autorky zvyklá, a proto jen 4 hvězdy. Ale stejně mě autorka fascinuje touhle tématikou, tak ať se jí drží.

jluky
22.01.2016 4 z 5

Aj keď s maličkými výhradami k reálnosti príbehu, kniha sa mi páčila, určite sa k nej po rokoch vrátim.