Zemí Škipetarů přehled

Zemí Škipetarů https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40900/bmid_zemi-skipetaru-Xp1-40900.jpg 5 211 211

5 svazek Ve stínu Padišaha, ilustrace Gustav Krum Na počátku pátého dílu cyklu, románu Zemí Škipetarů, utečou Mübarek a jeho přisluhovačů z vězení. Při jejich pronásledování Kara ben Nemsí a jeho přátelé projíždějí především tou částí dnešní Makedonie, která je obývána nebezpečnými Škipetary (starší český název pro Albánce). Na své cestě se setkávají s podplacenými tureckými četníky i soudci a ubrání se mnoha zákeřným úkladům. Mübarek je sice zraněn, ale přesto on i tajemný Žut stále unikají. Hrdinové se při sledování jejich stop dostávají až do vesnice Rumelie, poblíž Skopje.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Olympia
Originální název:

Durch das Land der Skipetaren , 1892


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zemí Škipetarů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Kuža007
03.07.2023 5 z 5

Krásná nostalgie dětství. Knihou Zemí Škipetarů pokračuje hexalogie Ve stínu pádišáha, která představuje jedno z nejlepších děl Karla Maye. Příběh pokračuje tam, kde skončil předešlý díl. Kara a jeho přátelé pokračují v boji s Mübarekem. Pronásledují ho až do Skopje a Severní Makedonii. Cestou musí projít přes nebezpečné Škipetery (Albánce), podplacené turecké četníky a soudce až se nakonec opět utkávají s Mübarekem. Mübarek se sice zraněn, ale dál i s tajemným Žutem uniká. Příběh graduje a dostává se do finální fáze. Na motivy tohoto románového cyklu vznikly i tři filmy, které sice kvalitou knihám nedosahují, ale mají skvostné herecké obsazení: Lex Barker jako Kara ben Nemsí, Ralf Wolter jako Hádží Halef Omar al Gossarah a Marie Versini coby hlavní ženská hrdinka každého tohoto příběhu.

heavy66
08.07.2022 4 z 5

Jako kluk jsem sbíral známky a netušil, jaká země se skrývá za označením Squiperia. Až jsem si přečetl pátý díl Ve stínu pádišáha!
Kara ben Nemsí a jeho tým pokračují v boji proti mezinárodnímu gangu nebezpečných zločinců. Tváří v tvář našim hrdinům se naplno projeví nedostatek inteligence, odvahy a strategického uvažování nepolepšitelných kriminálníků.
Bandité jsou různých národností a je pozoruhodné, že největšími lumpy jsou Arméni a Řekové. V době, kdy autor sérii psal, začínaly v Turecku masakry arménské menšiny. Byl ovlivněn dobovou propagandou?


Disease
25.11.2019 5 z 5

Ještě vtipnější než předchozí díl, epizoda s doktorem "Mučidlem" je výborná. A navíc do party padouchů přibývají Alacyové!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zemí Škipetarů v seznamech

v Přečtených332x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených13x
v Knihotéce158x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Orient dobrodružství Osmanská říše

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut