Vzkvétání přehled

Vzkvétání https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223748/bmid_vzkvetani-223748.jpg 4 36 36

Nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody Kniha Vzkvétání — Nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody navazuje na přelomové práce Dr. Martina Seligmana v oblasti optimismu, motivace a lidského charakteru a ukazuje nám, jak ze svého života získat co nejvíce: odhaluje vzrušující novou teorii o tom, co tvoří „dobrý život“ – pro jednotlivce, pro komunity a pro celé národy. Ve fascinující kombinaci vědeckých poznatků a praxe vystihuje kniha Vzkvétání skvěle záměr i obsah pozitivní psychologie. Štěstí samotné, přestože je důležitou součástí osobní pohody, nedává životu člověka úplný a pravý smysl. Seligman nyní klade otázku: Co je tím, co vám umožňuje kultivovat svá nadání, vytvářet hlubší a trvalejší vztahy s ostatními lidmi, cítit radost a smysluplně přispívat světu? Neboli: co je tím, díky čemu můžete prospívat? Do centra zájmu se dostává osobní pohoda (well-being), přičemž štěstí (happiness) neboli pozitivní emoce se stávají jedním z pěti pilířů pozitivní psychologie, spolu se zaujetím, pozitivními vztahy, smysluplností a úspěšným výkonem. Těchto pět prvků, pro které se používá akronym PERMA (z anglických termínů Positive Emotions, Engagement, Relationship, Meaning, Accomplishment), představuje permanentní, trvalé stavební kameny plně uspokojivého života.Pomocí interaktivních cvičení mohou čtenáři prozkoumat své vlastní postoje a cíle, a tak Vzkvétání představuje nejen přelomovou knihu v pochopení problematiky štěstí, ale také praktický nástroj k tomu, abychom ze svého života měli co nejvíce.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Flourish:A Visionary New Understanding of Happiness and Well-being


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzkvétání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

zaz
12.04.2024

(SPOILER) Prožívá váš školák radost, když se zaměřujete na jeho neúspěchy a pořád ho v pocitu nezdaru mácháte... ?Vybudujeme v něm sebedůvěru, že všechno zvládne? Co zkusit změnu? Rozvíjet jeho silné stránky, k čemu má talent, co se mu daří. Půjde mu to samo, dosáhne lepších výsledků, bude se zajímat a zlepšovat samostatně, prožije radost, uspokojení, posílí sebejistotu, pozná své silné stránky, bude vědět v čem je dobrý, bude na sobě makat, rozvíjet se a odpovědně se připravovat na budoucí povolání... Bude mít dobrou náladu, pak také pohodu pocítíme ... Školák se stane vzorem pro vás a pokusíte pozitivně zapůsobit na vlastní zvyky... Hledat to lepší v nás, přestat hledat to horší..., asi to zní moc jednoduše. Pravda. Všechno geniální je v " jednoduchosti", všechen balast pryč a ejhle..., jak to, že jsem to neviděl/a dříve?
Moje tři pozitiva dneška? 1. venku mne zahřálo sluníčko, a přidalo mi porci vitamínu D i k posílení imunity. 2. Na balkoně v kyblíku vyčistila 10 párů bot, bílé tenisky mají být bílé. . Pozitivum: v koupelně nezaprasím umyvadlo a dlaždičky a venku se vše provětrá. 3. Pochutnala jsem si na čerstvém, suchém chlebu z Německa, máslo mi vůbec nechybělo, použiju ho večer na vajíčka.
Radost mám z počasí, pak nezapomenutelná, výborná chuť božího daru a připomenutí, že mám chuťové pohárky a na obuv se mohu podívat s klidem.
Stačí málo a po starostech veta.

Kyri
29.12.2022 2 z 5

Většina obsahu zahrnuje reklamní proslovy o tom, co všechno vymyslel, co všechno založil a řídí, a jak je skvělý (ale musím přiznat, že u amerických autorů podobné naučné literatury je to běžné). Pak jsou tam odstavce o tom, kdo mu co ukradl, kdo ho poškodil - u pozitivního psychologa nepřekvapí :).
Jinak metoda nijak objevná, bere si, kde jen může, co jen zafunguje, cokoliv nového a objevného postrádám. Občas opravdu zajímavá historka. Kdyby se mi to nedostalo do ruky, opravdu by to nebyla škoda. Což ale neznamená, že někomu může být cokoliv z technik fungovat. A potom je to užitečné jako kuchařka, ze které si oblíbíte i jen jediný dobrý recept, čímž byl její účel naplněn.


J.F.
29.04.2022 2 z 5

Tak trochu reklamní vyprávění o Seligmanem založeném studijním oboru "Aplikovaná pozitivní psychologie"; mně víc pomohl jeho Naučený optimismus. Ale dobrá je rada psát si každý večer tři pozitivní události, co nejživěji reagovat na pozitivní sdělení a pokud možno mluvit víc o dobrých věcech než o špatných.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vzkvétání v seznamech

v Právě čtených13x
v Přečtených54x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených7x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst115x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

psychologie výzkum štěstí

Autorovy další knížky

Martin E. P. Seligman
americká, 1942
2013  76%Naučený optimismus
2014  73%Vzkvétání
2003  83%Opravdové štěstí