Vyučil jsem se u Kafků přehled

Vyučil jsem se u Kafků https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66962/vyucil-jsem-se-u-kafku-66962.jpg 4 16 16

Paměti Františka Xavera Bašíka jsou událostí nejen pro kafkovské bádání, ale i neobyčejně zajímavým dokumentem o životě a práci obyčejných Pražanů zhruba před sto lety. Od roku 1892 se František Bašík učil jako příručí v obchodě s krátkým zbožím, který patřil otci Franze Kafky Hermannu Kafkovi. Své vzpomínky psal jako stárnoucí muž v letech druhé světové války; jeho vztahy s rodinou Kafkových skončily vyučením. V tomto smyslu mají jeho vzpomínky hodnotu primárního pramenu nedotčeného eventuálními pozdějšími interpretacemi, jež tak často přibarvují vzpomínky pamětníků, kteří se už dožili Kafkovy slávy. Bašík je kromě toho bystrý pozorovatel a jeho vzpomínky jsou napsány svěžím jazykem. Umožňují nahlédnout do všedního života v obchodě a současně i do života rodiny Kafkových, jenž byl soustředěn kolem dění v obchodě také proto, že obojí v té době spojovala stejná adresa – Celetná č. 3. Bašíkovy paměti jsou ovšem pozoruhodné i jako autentický dokument o každodenním životě a práci obyčejných lidí, učňů, prodavaček, příručích a podomků, a podávají tak barvitý obrázek života v Praze na konci 19. století v nejlepší tradici medailonů Ignáta Herrmanna. Zachycují mimoděk národnostní spory a animozity; kromě toho je v nich otevřeným způsobem vylíčeno i sexuální dozrávání dospívajícího chlapce a posléze mladého muže na přelomu 19. a 20. století.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyučil jsem se u Kafků. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Doubravka1975
23.03.2023 5 z 5

Jako nebýt v názvu jmeno Kafka, se kterým teď knižně koketují, tak by mě kniha určitě minula.
Posloucháno jako audio a jo, líbilo se mi to
Nejvíc mě samozdřejmě zajímala postava pana Hermana Kafky ( otce ml. Franze), protože z dosud přečtených děl od FK, hlavně Nezvěstný a Proměna, kde je otec popsán jako přísný diktátor a hlava rodiny, ale tady je popsán jako sympatický, velký muž klidné povahy. Mladého Franze, Bartík doučuje češtinu.
Bartík - autor popisuje své období života kdy se učí u Kafku v obchodě s galanterním zbožím a pak pracuje v továrně na svíčky. Popisuje zde život obyčejných lidí a dospívání mladého chlapce na přelomu 19 a 20.stoleti

palka452
05.03.2023 5 z 5

Kouzelná kniha


Mrejča
01.03.2023 5 z 5

Poslech na mujrozhlas.cz, famózně načetl můj oblíbený Martin Stránský.
Vyprávění o mladém drobném chlapci, který se shodou okolností stal na krátkou dobu "přiučovatelem" češtiny ještě mladšího Franze Kafky. Jenže to na tom není to nejzajímavější. Tím je detailní popis běžného denního života na počátku 20. století, a to i v oblastech značně intimních. Životní osudy vypravěče musely být velmi zajímavé a patrně jsou popsány ve zbytku devítisvazkových deníků, z nichž knižně vyšly první dva. Což mi přišlo jako velká škoda. Kniha tak nemá konec, prostě jen přestane.
Užívala jsem si archaické češtiny plné přechodníků a najednou ticho.

Můj otec se ve 30. letech 20. stol. také vyučil obchodním příručím, a tak osudy malého Františka vyvolávaly vzpomínky na historky mého otce.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vyučil jsem se u Kafků v seznamech

v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x

Autorovy knížky

František Xaver Bašík
česká, 1878 - 1963
2003  89%Vyučil jsem se u Kafků