Vynález skazy / Zelený lúč přehled

Vynález skazy / Zelený lúč
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143378/bmid_vynalez-skazy-zeleny-luc-7lj-143378.jpg 4 29 29

Vynález skazy Jules Verne sa v románe Vynález skazy snaží vyjadriť znepokojenie nad technologickým pokrokom v oblasti výbušnín. Tragický hrdina románu, Francúz Thomas Roch, po tom čo je unesený úskočným grófom ďArtigasom, nájde útočisko vo vnútri Back Cupu a zostrojí bombu nebývalej sily. Avšak pred použítím vynálezu ho odradí pohľad na vlajku svojej zeme, ktorú zbadá na sťažni vojnového krížniku, vyslaného s úlohou zničiť Back Cup… Zelený lúč Dielo Zelený lúč, pomenované po optickom prírodnom jave sa dá považovať za jediný Vernov milostný román. Mladé škótske dievča Helena sa odmieta vydať za muža, ktorého jej vybrali jej strýkovia, a to do tej doby, než s ním spoločne uvidí zelený lúč, ktorý je podľa povestí znamením vernej lásky.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Face au drapeau / Le rayon vert , 1896


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vynález skazy / Zelený lúč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

former3980
01.10.2021 2 z 5

BERMUDY/ŠKÓTSKO. No, rozdelím to radšej do dvoch častí. Vynález skazy asi videl každý z nás. Tak som si konečne prečítal knihu a následne ešte raz pozrel skvelý Zemanov film. Rozdiely tam, samozrejme, sú. Napríklad vo filme je vedec Roch zmätený a až v poslednej chvíli mu dôjde, kam sa to vlastne dostal. A zničí svoje dielo. V knihe je to nenávistný, pomstou posadnutý starec, ktorý ochotne spolupracuje s vagabundmi a hejtuje svojho asistenta (ošetrovateľa). Inžinier Serkó je vo filme len taký neškodný stréco, ale v knihe zákerný zmrd, ktorému robí radosť vytáčať a ironizovať hlavného hrdinu... a tak ďalej. Ale v každom prípade za túto klasiku 80 percent.
Druhý príbeh - Zelený lúč. Nuda nekonečná, mal som to veľký problém dočítať. Toto je asi fakt najhoršia verneovka, hoci ma ich ešte zopár neprečítaných čaká. Ak si nerobíte komplet zbierku, ignorujte to a ušetríte čas. Jediné dve pozitíva - krásne opisy škótskych ostrovoch (v tom bol Jules fakt kadet) a na záver trochu akčáku v zatopenej jaskyni, kde zachraňujú hlavnú hrdinku. Inak knižné utrpenie. 40 percent.

PeterBahn
12.01.2021 4 z 5

Vynález skazy (opět jsem četl jako dítě ještě na Slovensku) je napínavou klasikou, kterou i nádherně zfilmoval Karel Zeman.
Zelený lúč mne překvapil, že se jedná o úplně jiný příběh, než co jsem od Verne četl. Ale bylo to hezké a romantické čtení! A příběh dobře dopadl (mladí lidé se našli), i když vytoužený zelený sluneční paprsek mladá dívka nakonec ani neviděla... ...byla zaujatá jinou činností, a to je dobře...:-)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vynález skazy / Zelený lúč v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených52x
v Knihotéce14x