Všechny moje lásky přehled

Všechny moje lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84118/vsechny-moje-lasky-84118.jpg 4 202 202

Rob nemůže dospět, ani kdyby chtěl. Má rád hudbu, ale končí u 70. let. Prodává ji ve svém londýnském krámku, ale jen na vinylech. S prodavači se jak malý kluk baví sestavováním nejrůznějších seznamů Top 5. Právě pracuje na nejnovějším: Top 5 rozchodů s dívkou. Ten poslední nastal proto, že je mu 35 let a neumí si připustit, že už je dospělý...... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

High Fidelity , 1995


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všechny moje lásky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (35)

mirektrubak
05.02.2024 4 z 5

"Máš potenciál jako lidská bytost. Máš všechny podstatný složky. Když se snažíš, jsi moc milej. Když se ti chce, umíš druhý rozesmát, a když se rozhodneš, že máš někoho rád, jsi hodnej, a ta osoba se pak cítí, jako kdyby byla středem vesmíru, a takovej pocit jí dělá dobře. Jde jenom o to, že většinu času se ti prostě nechce."

Tenhle román docela klame tělem. Na první pohled se jedná o lehkým perem psaný zábavný příběh o problémech sympatického muže. Problémech se ženami, jak jinak. Dialogy plynule plynou, vedlejší postavy a vedlejší zápletky jsou napsané vtipně a zajímavě (mojí oblíbenou kapitolou se stal neuskutečněný nákup vinylového pokladu) a přitom to není tak úplně sitkomově povrchní - občas se text blýskne nějakým velmi přesným postřehem nebo zamyšlením, které působí tak přirozeně logicky, až jsem si říkal, jak to, že už jsem na to dávno nepřišel sám :-). A navíc je Rob fakt sympaťák, dost připomíná třeba toho knihkupce z filmu Notting Hill, jak ho hrál Hugh Grant (samotné Všechny moje lásky byly zfilmovány rok poté, s Johnem Cusackem). Na téhle rovině kniha funguje dobře.

Jenže to není všechno. Nick Hornby nás totiž touhle pohodovou atmosférou ukolíbá, nechá nás s Robem sympatizovat a trochu mu možná i jeho free život závidět - vždyť kdo by nechtěl být svým pánem jako prodejce gramofonových desek (nebo čehokoli jiného, co má rád a čemu rozumí) místo našeho života plného kompromisů a až příliš pevně nalajnových cest?
Jenže pak se to náhle zkomplikuje! A Rob se vyjeví ne jako pohodář, který vyzrál nad světem povinností a úkolů, ale jako ustrašený sobecký usmrkanec, který se bojí dospět, protože má strach ze všeho nového neznámého, ze všeho závazného a zavazujícího. Což je špatné pro něj samotného, ale opravdu tragické to začne být tehdy, když se jeho zralost má stát něčím, o co se potřebuje opřít blízká osoba (nejvíc je to patrné v situacích okolo pohřbu Lauřina táty).
"Rob nemůže dospět, ani kdyby chtěl," píše se tady v anotaci. Úplně si to nemyslím. Rob dospět může, svým způsobem i chce (protože si uvědomuje, že tak jak žije mu dobře není, že takhle to napořád nepůjde), ale prostě se bojí. Proto se mi zdá, že Všechny moje lásky nakonec nejsou ani tak příběhem o střetu svobodného muže (svobodného od konvencí a otravných povinností) a nevlídného světa, jako spíš o snaze přerostlého chlapce stát se svobodným mužem - uschopněným k svobodnému rozhodování o sobě.

spencer
26.07.2023 3 z 5

Všechny moje lásky je románem o rozchodu a dospělosti. Je plný jakéhosi cynického, sebepodněcujícího humoru, kdy se hlavní hrdina Rob utápí ve svých vlastních nedostatcích poté, co se s ním rozejde jeho dlouholetá přítelkyně.

Jak už naznačuje samotná obálka, velkou roli hraje hudba. Ta dokáže s lidmi dělat divy. Náš protagonista prodává desky v londýnském krámku a není se čemu divit, že v ní nachází pochopení a útěk. Co se jeho charakteru týče, nejspíš si ho neoblíbíte, ale to je dle mého názoru účel. Je nedospělý, sobecký a má pocit, že se celý svět točí kolem něj. Nicku Hornbymu se podařilo velmi dobře charakterizovat člověka, který se cítí ve svém životě v pasti. Proto je jeho cesta za jakýmsi uvědoměním a dospělostí o to uvěřitelnější.

Knize dávám 3 hvězdičky zejména z toho důvodu, že ve mně nezanechala žádné hlubší pocity. Byla to taková jednohubka, kterou si přečtete a brzy na ni zapomenete. Styl vyprávění byl ovšem výborný a oceňuji všechny odkazy na známou hudbu, filmy a seriály. Jedná se o Hornbyho první román a já se určitě ráda někdy pustím do jeho dalších titulů, abych viděla ten posun :)


Kochy84
23.07.2023 4 z 5

Hlavní hrdina je lempl, rozešla se s ním dívka, vlastní pomalu ale jistě krachující obchod s deskami, neví co se životem a píše si deník.
Hornby je takový Viewegh, dalo by se říct. Knížka je velmi čtivá, ale vpodstatě banální. Vznikl podle ní výborný film a jak to tak vypadá, lidi ji buď miluji anebo nenávidí. Já se budu přiklánět spíš k té lásce.
Knížka má totiž naprosto skvělou atmosféru, je našlapaná popkulturnimi odkazy, které mě donutily místy googlit a objevovat muziku o které se tu píše. A místy jsem se od srdce zasmál (nesnášíme Simply Red, až bude hudební revoluce, měli by je popravit mezi prvními. Těch kapel, které by měli zastřelit je víc, Beatles třeba. Tady to trochu kazí fakt, že už to někdo udělal.)
Knížku jsem si sehnal, protože se nad ní před nějakým časem někdo hodně pohoršoval. A já mu vlastně rozumím. Ono je to místy hodně "mužský" pohled na vztahy, hlavní hrdina navíc není zrovna dvakrát chlap, takže to co je na stránkách místy napsáno už jako by ani nepatřilo do dnešní doby. Ale když to tak berete, je to jako výlet do začátku devadesatek. Lidi si volali z budky, kupovali si vinyly a když chtěli někomu udělat radost, nahráli mu kazetu. Náš hrdina je posedlý děláním žebříčků, můžete to "hrát" s ním. Schválně, dáte dohromady vašich Top5 desek? Nebo písniček? Já se zamýšlel a nedal jsem.. ale hodně z popsaných referencí znám a i po dočtení si je broukám...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Všechny moje lásky v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených299x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených16x
v Knihotéce90x
v Chystám se číst63x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech10x