Vítězové přehled

Vítězové https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90199/bmid_vitezove-mni-90199.jpg 3 14 14

Poul Anderson patří k nejvýznamnějším postavám v moderních dějinách science fiction a jako takovému mu byl v roce 1998 udělen titul Velmistra. Za svou padesátiletou literární kariéru se mu podařilo získat sedm cen Hugo a tři ceny Nebula. Jen málokterý jiný spisovatel se může pochlubit tak bohatou sbírkou nejrespektovanějších ocenění vědeckofantastického žánru. Vítězové už podle svého názvu shrnují všech sedm Hugem a Nebulou oceněných povídek Andersonovy bohaté tvorby, včetně těch v českém překladu dosud nevydaných. Jde o práce publikované během tří dekád, v nichž SF literatura prošla mnohými změnami a překotným vývojem, aniž by jedna z jejích oblíbených tváří sešla čtenářům byť na okamžik z mysli. Sbírka zahřeje u srdce každého příznivce klasické podoby sci-fi, především pak objevitele nových světů, průzkumníky neznámých končin vesmíru a badatele na poli mimozemských kultur. Všem ostatním poslouží jako názorný příklad toho nejlepšího ze science fiction dvacátého století.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Winners , 1981


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vítězové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Vidlička
29.04.2024 1 z 5

Abysme si rozumněli - jednu slabě mihotající hvězdu nedávám proto, že by povídky byly nějak špatně napsané. I když... Vysvětlování okolností formou dialogů je pohroma, ve stylu "Manželko, nevadí ti, že tak často opouštím náš byt, který je zároveň i krejčovskou dílnou...?". A autor asi také nezná Společnost pro uvádění románových příběhů na pravou míru, protože, nekecám, Scobie opravdu vystrčil bradu bojovně vpřed!

Co mi ale hlavně vadilo, a stříkalo to na mě z každé povídky, byla nabubřelá "lidská arogance". My jsme lidé a máte tudíž právo... dosaď cokoliv. On to asi autor tak nemyslel, připisuju to především jeho národnosti a době vzniku povídek. V šede- a sedmdesátkách ještě nebyli lidi tolik připravený přiznat si, jaká je lidstvo svoloč, která umí akorát všude dělat bordel a rozbroje. Upřímně doufám, že se buď nikam dál ze Země nedostanem, anebo když, tak už budeme aspoň daleko zmoudřelejší, než jsem teď.

Uff, to jsem se ale rozohnila, co? Takhle nějak nakvašená, jsem byla celou dobu čtení, takže sorry, Poule, mezi mé oblíbence ses nezařadil.

notburga
13.10.2014 4 z 5

Kdybych mohla hodnotit povídky jednotlivě, dostala by pět hvězdiček povídka Hra Saturnu. Tu čtu z celé knihy stále dokola. Ostatní je takový velmi dobrý průměr :)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vítězové v seznamech

v Přečtených17x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce36x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x