Víťazný oblúk přehled

Víťazný oblúk https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52999/vitazny-obluk-52999.jpg 4 1448 1448

Rovnako ako všetky Remarquove romány aj Víťazný oblúk bol preložený do mnohých svetových jazykov i sfilmovaný. Dej sa odohráva pred druhou svetovou vojnou v Paríži, kde sa podarilo ukryť lekárovi Ravicovi, ktorý ušiel z nemeckého koncentračného tábora. V tomto meste pod Víťazným oblúkom žijú aj mnohí iní utečenci zo všetkých kútov Európy. Ich neistý, bezútešný život je presvietený iba teplotou náhodných priateľských vzťahov. Lekár Ravic patrí k tým šťastnejším, lebo netrpí núdzu a v istej šťastnej chvíli takmer nájde naplnenie života v láske, ale mladá herečka Joan Madou len ako hviezda preletí cez jeho temnú oblohu a zapadne. Ešte raz sa s ňou Ravic stretáva — operuje ju — nie je však v jeho moci zachrániť ju. E. M. Remarque v tomto románe o trpkom údele emigrantov odhaľuje neľútostnú tvár fašizmu, kriticky hodnotí skorumpovaný politický a spoločenský systém krajiny tzv. slobody a humanisticky vyzdvihuje jediný zmysel v živote človeka, ktorým je ľudské porozumenie a láska. Vydanie v Smene druhé.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Smena
Originální název:

Arc de Tromphe , 1946


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Víťazný oblúk. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (150)

hora.miloslav
01.01.2024 5 z 5

Opravdu skvělá kniha!

Filomena1961
30.12.2023 5 z 5

Paříž před vpádem nacistických vojsk a příběh lékaře dr. Ravica. V knize nechybí osudové setkání, vášnivá láska i tragický konec - u Remarqua by se dalo napsat obvyklý. Smutný příběh ke kterému jsem se vrátila téměř po čtyřiceti letech, ve mně zanechal opětovně hluboký dojem, stejný jako při prvním čtení. Knihu doporučuji.


nikolet
16.11.2023 5 z 5

Nádherná knížka, která se četla jedním dechem. Vypráví o těžkém údělu uprchlíků, žijící v cizí zemi. Sympatický hlavní hrdina Dr. Ravik, který v životě o hodně přišel, a který vykonává pomstu na tom kdo mu v životě hodně ublížil.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (10. - 19. 3.)

10.03.2014


Citáty z knihy (3)

Víra může snadno vést k fanatismu. Proto všechna náboženství stála tolik krve.


Při loučení je nejjednodušší prostě odejít...


Kdo nic nečeká, není zklamán - to je dobrá základna. Všechno, co přijde potom, je už přídavek navíc...


Kniha Víťazný oblúk v seznamech

v Právě čtených20x
v Přečtených2 411x
ve Čtenářské výzvě103x
v Doporučených139x
v Knihotéce904x
v Chystám se číst290x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech11x