Velký švindl přehled

Velký švindl https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245846/bmid_velky-svindl-245846.jpg 4 18 18

Poté, co si hrabě Bourqueney, francouzský diplomat a politik, pečlivě prostudoval mírovou smlouvu uzavřenou a podepsanou 30. března 1856, prohlásil: „Když se člověk obeznámí s tímto dokumentem, nemůže nijak porozumět, kdo je tu vlastně vítěz a kdo poražený.“ I tak by se dala charakterizovat Krymská válka, válečný konflikt zasahující kromě poloostrova téhož také Kavkaz, sever Ruska, Baltské moře či Dálný východ. Konflikt, na jehož konci sice zůstaly legendy v podobě „Dlouhé červené linie“ či „Útoku lehké brigády“, ale především statisíce mrtvých vojáků. Tragédií zůstává, že povětšinou nezemřeli „slavnou“ smrtí na bojištích, ale umrzli ve svých stanech či umírali na zhoubné nemoci daleko bojiště. Celým tím neskutečným zmatkem rodící se nové válečné strategie se prolíná častá nekompetentnost nejen velících důstojníků, ale také politiků dostatečně vzdálených od míst bojů.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velký švindl. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Igor1311
03.03.2022 4 z 5

Ide o slusne knihu, ktora nam umozni nazriet do danej problematiky, kde je vysvetlene, preco vojan vznikla a preco sa do nej zapojili dane europske velmoci. Mozno som cakal lepsie opisane podmienky vojsk oboch bojujucich stran, ktore boli katastrofalne, ale ako hovorim, citatel pochopi priciny vzniku vojna a jej samotny priebeh.

Adapa
30.05.2021 4 z 5

Celkem dobře napsaná knížka o Krymské válce, před lety jsem četl obsáhlejší ruskou Krymskou válku od J. V. Tarleho – ta mě vtáhla do událostí, přečetl jsem ji rychle. Tady u české Krymské války jsem tam nějak „přešlapoval“ na místě. Nelákalo mě to příliš číst dále. Kniha je dobře napsaná, přibližuje vše, co tomu předcházelo, popisuje všechna bojiště i ta okrajová jako dobytí Karsu a nebo obranu Petropavlovsku.
Jak je níže zmiňováno, hlavním nedostatkem je absence map. Hlavně ve fázi, kdy se popisuje, kdo se kde vylodil, kudy byl veden útok na kterou baštu apod., hodila by se přehledná mapka.
Někdy mě mátly některé informace o britských velitelích. Na jedné stránce jsem například četl o admirálu Loydsovi, o dva odstavce dále se dozvídám o úmrtí kapitána Loydse a o další dva odstavce dále se píše, jak zkušený kontradmirál Loyds byl. Byl to jeden a ten samý člověk?
Každému, kdo má rád historii knížku doporučuji Pomůže i pochopit, proč Rusové pořád považují Sevastopol za svůj.


Dukát
10.03.2021 4 z 5

Kniha je poměrně čtivá a pomáhá vcelku podrobně nahlédnout do historie polozapomenuté války (u nás v podstatě úplně zapomenuté) - neomezuje se jen na vojenské operace a poměrně hodně prostoru věnuje i politickému pozadí a vývoji techniky.

Kniha má z mého pohledu 2 větší nedostatky - První je absolutní absence map, která značně snižuje čtivost některých pasáží a vřele doporučuji si je vždy někde dohledat.
Druhým nedostatkem je opakování - kvůli autorovu stylu psaní si některé věci přečtete dvakrát i třikrát, někdy třeba i jen několik stran od sebe. Možná to někomu nevadí, ale mě to hrozně rozčilovalo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Velký švindl v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x