Vegetariánka přehled

Vegetariánka https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331358/bmid_vegetarianka-dti-331358.jpg 4 838 838

Ten pocit syrového masa rozžvýkaného mezi mými zuby. Jonghje se jednoho dne probudí z krvavé noční můry a její život se začne dramaticky měnit. Ze všeho nejdřív přestane jíst maso. Ovšem v dravé patriarchální společnosti její náhlé vegetariánství a zejména neoblomný postoj, s jakým se vzepře svému muži i rodině, představuje pro její okolí ohromný šok. Jihokorejská autorka získala za román roku 2016 ocenění Man Booker International.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

채식주의자 (Čchesikčuidža) , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vegetariánka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (211)

worka
17.04.2024 3 z 5

Nevím, asi jsem knihu úplně nepochopil(?) Snad manifest obecně k větší toleranci?
Myslíte, že rozhodnutí Jongje stát se stromem vyplynulo z patriarchálního útlaku? (Aniž bych tamní patriarchální útlak bagatelizoval.) Dostalo se jí zastání v "ženských kruzích"?
A jak jsme na tom s patriarchátem my? No, my neumíme vyřešit ani důchodovou reformu a školství, které se týkají všech bez rozdílu pohlaví, tak ani není co očekávat.
Myslíte, že je naše "západní" společnost o tolik tolerantnější? Jak se stavíme my ke svobodnému rozhodnutí ukončit svůj život?
Jak se stavíme k ceně života obecně? Málokdo řeší způsob života a smrti tisíců hospodářských zvířat. (Pro mně jasná souvislost a důvod pro vegetariánství či snižování konzumace masa.) Jaká bouře se na druhé straně odehrává např. kolem interupcí v USA, Polsku...
Pokud připustíme, že ontogeneze (vývoj jedince) je zrychlený průběh fylogeneze (vývoj druhu), tak kde je ta dělící čára?

josef2900
21.03.2024 4 z 5

Strašidelná kniha. Neskutečně syrově popsané emoce lidí, se kterými velmi soucítím, ale zároveň mi přijde, jako bych pocházel z jiného světa. Knihu jsem četl a pociťoval jsem silné úzkosti, několikrát jsem přemýšlel, že ji radši odložím, ale zároveň jsem se od ní nemohl odtrhnout. Knížku jsem si vybíral pouze podle obalu a tak jsem vůbec nevěděl do čeho jdu. Zklamaný ale rozhodně nejsem. Pro mě osobně se jedná o velmi netradiční čtení. Nemůžu než doporučit obléci si pevnou zbroj a pak skočit do knihy jako do rozvířené řeky a nechat se úplně unést a dorovnat.


Per-quiee
19.03.2024 4 z 5

Jednalo se o mou první korejskou autorku a musím říct, že jsem příjemně překvapená! Původně jsem si podle stylu psaní myslela, že se jedná o japonskou autorku. Kniha se bizarním způsobem dotýká patriarchátu a nesvobody ženy se rozhodovat, až dojde k její extrémní reakci.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2016 - Man Booker International Prize


Kniha Vegetariánka v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených1 115x
ve Čtenářské výzvě500x
v Doporučených48x
v Knihotéce267x
v Chystám se číst406x
v Chci si koupit74x
v dalších seznamech9x