Úsměv klauna přehled

Úsměv klauna https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237767/bmid_usmev-klauna-Vrt-237767.jpg 4 80 80

„Dlouho jsem se vyskytoval jako klaun. A bylo to moje živobytí. Moje láska a venkoncem veliká sranda,“ napsal už před více než třiceti lety Jan Werich (1905 – 1980) v úvodu svého pojednání o historii herecké profese. Staré filmy s V + W, gramodesky s písničkami z Osvobozeného divadla, filmy s J. W. a televizní i rozhlasové záznamy jsou důkazem tohoto tvrzení. Uchovávají Werichův jedinečný herecký projev nejenom pro pamětníky. Tato knížka představuje Jana Wericha jako spontánního vypravěče s kouzelným smyslem pro humor, neobyčejně zvídavého i zvědavého pozorovatele, ale také citlivého člověka s poetickou duší. Vedle autobiograficky laděných povídek z původního rukopisu Lincoln 1933 a odborně zaměřené studie Klauni obsahuje devět svérázných pohádek, za autorova života knižně nevydaných. Ilustrační doprovod tvoří unikátní fotografie z Werichova rodinného archivu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Úsměv klauna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

ivetka859
01.04.2024 4 z 5

Je to krásné, ale není to jaksi moje. Jan Werich je ikona, s jeho jménem si představím i a hlavně jeho přednes, jeho slovní zásobu, slovosled, a to je pohlazení. Ale tahle knížka potřebovala až moc úsilí za to pohlazení ve třetí a čtvrté části. Možná jsem měla špatná očekávání a měla z toho vykřesat víc hloubky. Jenomže od Wericha já prostě sosám něco jiného.
Ze čtyř částí mě samozřejmě nejvíc hladily pohádky. Pak povídky. Zážitky z cest mi připomínaly Čapkovo Cesty Evropou. Je to spíš otázka pojetí cestopisu jako takového. Dnešní čtenář porovnává svou znalost zemí s autorovým zážitkem, dříve tohle byl právě ten zdroj oné znalosti. Klauni pro mě jsou úctou k řemeslu, ale odbornosti bylo moc.

Cajda
10.03.2023 3 z 5

Můj milý pan Werich!
Snad ví, jak moc jej mám ráda.


a304
31.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Werich mě vždycky těší a utěšuje. Citace: Paměť je výsadou blbých, Chytrý nemá čas si pamatovat, chytrý musí myslet!" "Bůh stvoříl člověka, ale nedal si to patentova, a tak to teď může dělat každej blbec."
"Čas si vymysleli lidi, aby věděli od kdy do kdy a co za to." "Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči."
"Bez lidí dobré vůle by život byl jen nákladné dobrodružství a nebezpečný."

Přeji všem veselého Silvestra a hodně štěstí a zdraví v novém roce 2023.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Úsměv klauna v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených110x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených4x
v Knihotéce104x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x