Umění a kýč přehled

Umění a kýč https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278412/bmid_umeni-a-kyc-tPh-278412.jpg 4 60 60

Kniha, která je přes svou vyhraněnost a polemičnost základní příručkou pro každého, kdo se zajímá o fenomén kýče.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umění a kýč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

los
11.08.2023 2 z 5

Kulkovo pojednání o kýči a o hodnotě umění obecně poskytuje čtenáři mnoho podnětných tezí a názorů k diskusi, to nezpochybňuji, ale sám jsem se během čtení - ač jsem se fakt snažil - nedokázal naladit na Kulkův způsob uvažování, ne že bych neporozuměl jeho argumentaci, ale prostě na něj nedokážu přistoupit: Kulka odmítá relativismus, tzn. považuje estetickou hodnotu (taky krásu, ošklivost apod.) za vlastnost předmětu, jakousi konstantu nezávislou na různosti vnímajících (a tedy hodnotících) subjektů, dobovém paradigmatu (doba, místo, kultura) ad.

k tématu kýč doporučuju spíš eseje a studie Umberta Eca, nicméně s Kulkou pak lze srovnávat

Knišíl
01.10.2022 5 z 5

Jedná se o hutný a dobře stravitelný text z oblasti filosofie umění/estetiky. Kulkův esencialistický přístup je mi sympatický a předložená argumentace je srozumitelná, nikoliv však triviální. Ačkoliv sám jsem z trochu jiné vědecké oblasti, tak je mi myšlení o umění (literatuře především) velmi blízké a tato publikace mi mnohé nejen osvětlila, ale také mě vyprovokovala k vlastnímu zvažování. Určitě to není naposled, co jsem tuto knihu držel v rukách, a to i přesto, že jsem si vypracoval celkem detailní poznámky ke každé z částí knihy.


Romalu
18.07.2022 5 z 5

tématu se nevěnuji a odbornou literaturu příliš nečtu, tuto knížku jsem si přečetla spíše ze zajímavosti, ale byla pro mě velmi pochopitelná a téma podáno tak, že jsem si z toho dost odnesla

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Umění a kýč v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených96x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených8x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst57x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech7x