Tropické noci přehled

Tropické noci https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536524/bmid_tropicke-noci-661e78b2dd193.jpg 4 32 32

Psychologický thriller o tajemstvích, která měla zůstat navždy skryta Eduard Klajner je samotář, který se o dění kolem sebe příliš nezajímá. Žije ve svém chátrajícím domě v malé moravské vesnici a jeho dny plynou jeden za druhým. Kraj sužuje vlna letních veder, v níž se čas stává téměř nehybným. Jednoho tropického večera Eduardův život nenávratně naruší hrůzný objev ve vlastní zahradě — u košaté třešně najde přivázanou mladou dívku, která ztratila vědomí, a možná už nedýchá. A právě tento okamžik vnese do jeho zdánlivě poklidného žití zásadní zlom. Tíseň, jež na něj padne, je neúprosná a on potřebuje za každou cenu odhalit pravdu. Nejen o své rodině, o událostech z dětství, o dávných kamarádech, kteří zmizeli bůhvíkam, ale především sám o sobě.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tropické noci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

EvikU.
24.05.2024 4 z 5

Eduard Klajner je starý mládenec. Takový vesnický pavouk. Bydlí v polorozpadlém domku s děravým plotem a jen tak přežívá. Až jedna situace, která se mu stane ho vyburcuje z letargie. Ve své zahradě pod rozkvetlou třešní nachází přivázanou dívku, která je v bezvědomí. Kdo jí tam mohl přivázat a proč?

Náhle se rozjíždí kolotoč myšlenek v hlavě. Na půdě nachází staré články. Má už jen žijící matku v domově důchodců. Co a proč se tehdy stalo? Kdo je Jaroslav? Kam se poděli jeho kamarádi?

Na novele mě fascinovalo, jak dokáže fungovat lidská mysl. Věci, které nás bolí dokážeme někteří vytěsnit úplně z hlavy jako by se nám nikdy nestaly. Hlavně pokud jde třeba o vzpomínku z dětství. Mnohdy je to jediná možnost na přežití.

A pak jen náhodná událost nebo fotka vyvolá vzpomínku a minulost je zpátky. Hodiny a minuty utíkají zpátky do minulosti. Co ale teď s ní? Vždyť nikdo nechce znovu prožívat bolest…kdyby alespoň nebylo takové vedro. Jsou tropické noci a Eduardovi nejde spát.

Krásně vystižená psychologie postav a myšlení. Vrtání se v lidské povaze, pochopení, prozření. Kdo má rád psychologické rozebírání postav přijde si na své.

majík1
17.05.2024 1 z 5

Dočetla jsem a z knihy jsem dost zklamaná.Hlavně konec je hodně divný.


spencer
14.05.2024 3 z 5

Tropické noci bych nejspíš neoznačila za psychologický thriller, ale za psychologický román s ne úplně důvěryhodným hrdinou. Spolu s ním se během tropických nocí ocitáme v malé moravské vesnici, kde žije osamělým životem. Pak ale ve své zahradě objeví svázanou dívku, a tato událost mu otevře vzpomínky na úplně jiné léto a dlouho zapomenutá tajemství...

Musím uznat, že je námět vskutku zajímavý - stejně jako zápletka. Nicméně, na to, jak je kniha krátká, se děj hodně vleče a Jakub Fránek toho otevírá příliš mnoho. Druhá polovina titulu pak ztrácí spád a velkolepé finále tak může být pro většinu čtenářů zklamáním.

Můžu ovšem vyzdvihnout hlavní postavu Eduarda a styl vyprávění, ze kterého budete vskutku těžko odhadovat, na čem jste. Lépe řečeno - zdali vám není lháno přímo do očí.

Máte-li rádi příběhy s „unlikable“ charaktery a vyprávěním, které vás často pošle na nesprávnou stopu, dejte knize šanci. Pokud byste ale měli chuť si přečíst něco více akčního, možná bych se raději poohlédla jinde.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tropické noci v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených33x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst92x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech4x