Třetí strážník přehled

Třetí strážník https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208110/bmid_treti-straznik-Bix-208110.jpg 4 66 66

Posmrtně vydaný román klasika irské literatury. Bezejmenný vypravěč zavraždí starého lakomce Matherse, aby získal peníze na vydání definitivního komentáře k dílu neobyčejného "fyzika, balistika, filosofa a psychologa" de Selbyho. Zanedlouho po svém činu se ocitá v bizarním a zcela nepochopitelném světě, kde ho čekají mnohá překvapení, ale především tři strážníci, kteří tento podivný svět střeží a řídí. Neplatí zde žádná ověřená vysvětlení přírodních jevů, smysly vypravěče šálí a paměť mu vypovídá službu. Vypravěč tímto světem-nesvětem poněkud nedobrovolně putuje a na konci této pouti ho čeká zasloužený cíl. 2. revidované vydání... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Third Policeman , 1967


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třetí strážník. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Acamar
14.09.2023 5 z 5

Rafinované soukolí součástek Třetího strážníka dá se zcela nenápaditě přirovnat k MacCruiskeenově černé skříňce nebo De Selbyho systému zrcadel. Důmyslnost originálního konstruktéra, jenž všechny použité odkazy, vlivy a teorie poskládal k sobě právě tímto způsobem a promazal svým jazykem jako nejmilovanější bicyklici, nedokážu sice vůbec do hloubky rozklíčovat, a tím pádem asi patřičně ocenit, což mi však nebrání, abych ji nevyjádřila obdiv. Raději přídavnými jmény jako absurdní, surreálné, komické, metafyzické, hravé, zdaleka ne tak nelogické, jak se dlouho jeví, a taky znepokojivé... naštěstí nám autor, nechceme-li projít kafkovskou proměnou (třeba v mém případě v autobus) nabízí jako alternativu De Selbyho osvědčenou teorii přepravování.

debreno
23.05.2022 5 z 5

Majstrovský kus, Íri proste vedia písať! Brian O´Nolan je v Írsku členom akejsi veľkej, modernistickej trojky - Joyce, Beckett, O´Nolan. Možno práve preto, že žil v tieni týchto dvoch svetoznámych autorov, nedostal viacej pozornosti. Nerozvážne som čítal jeho korešpodenciu s W. Saroyanom, takže som dopredu vedel, čo je pointou knihy, napriek tomu mi to vôbec čítanie nepokazilo - čo je základný parameter dobrej knihy. Dokonca hneď po prečítaní som si ju chcel dať znova, to sa mi nestalo dávno. De Selbyho pasáž o zrkadlách je famózna.


MikulášV
14.08.2020 5 z 5

Úchvatná záležitost, která se kte mě dostala náhodou. Hledal jsem irského spisovatele a třefil jsem se do černého. Skvělá kniha, u které sice netušíte polovinu času co se děje, ale posledních pár stran vám vše zcela vyjasní a totálně vás to odrovná.
Hlavní hrdina zmatený a ztracený ve světe plných zcestných strážníků, jednonohých lupičů a bicyklů, kteří si žijí vlastním životem je skutečně šílené čtení. Zmatenost hlavního hrdiny skutečně fyzicky pociťujete s ním.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Třetí strážník v seznamech

v Přečtených74x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených9x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

irská literatura fantaskní absurdní humor

Autorovy další knížky

Flann O'Brien (p)
irská, 1911 - 1966
2000  86%Třetí strážník
2014  84%U ptáků plavavých
1997  85%Řeči pro pláč