To ty jsi Daniel přehled

To ty jsi Daniel https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27340/to-ty-jsi-daniel-27340.jpg 5 4 4

Ve své knize reportáží To ty jsi Daniel zachytila současná polská spisovatelka a reportérka Hanna Krallová osudy polských, židovských i německých postav v době druhé světové války, za totalitního režimu i v současnosti. Příběhy psané formou reportáží představují osudy konkrétních lidí, jejichž charakter je hluboce psychologicky prokreslen.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , H+H (H&H)
Originální název:

To ty jesteš Daniel


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize To ty jsi Daniel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

A.L
16.03.2019 5 z 5

Příběhy i slova jsou těžké jako kámen, ale jejich zápis je jednou z mála možností, jak si pamatovat (pokud budeme chtít) aktéry, místa a sebe jako pozorovatele-čtenáře-posluchače. Reportáže se tak staly svým způsobem pomníky či náhrobky se jmény lidí zastíněných všeobecnými pojmy shrnujícími vše do masovosti národů a památníků čnějících nad horizont (jako třeba Westerplatte). Některé osudy zůstávají až do poslední stránky knihy anonymní, ale i tak uvnitř zanechávají pocit zhlédnuté staré skupinové fotografie, kde krom vašich blízkých jsou zachyceni i ti bezejmenní, u kterých jen hádáte, kým byli a víte, že chodili místy, kterými chodíte dnes vy, a že možná věděli o těch vám známých tvářích víc než vy – a proto se pro vás stávají Někým.
V jednom rozhovoru pro polský rozhlas Krall řekla, že se neptá, ale poslouchá vyprávění svých hostitelů, povídá si s nimi. V textu není stopy odsouzení, ale ani slitování, každý je sám sobě soudcem a o to víc si lze před očima promítnout scénu s jedním stolem, u kterého sedí vyprávějící a Krall. A její trpělivé oči, ve kterých ten druhý vidí zřetelně jen svůj odraz.

„Nachman z Horodenki pyta Pinchasa z Korca, czy profesor nowożytnej historii przypomina mu jeszcze króla Dawida. Na co Pinchas z Korca mówi, że człowieka poucza jego własna dusza. Nie ma człowieka, którego dusza nie pouczałaby bezustannie.
- Dlaczego więc człowiek jej nie słucha? zamyśla się Nachman z Horodenki.
- Dlatego, że dusza uczy bezustannie, ale wszystko mówi jeden raz i nie powtarza.“

barbucha07
11.06.2013 5 z 5

Kniha se skládá z povídek, příběhů lidí se kterými se H. Krallová setkala. Tito lidé jsou zasaženi holokaustem a bolestné vzpomínky si nesou celý život. Působivá je i forma, kdy se nejdená o ucelený příběh, ale většinou jen o okamžik, úryvek rozhovoru, z nějž bolestně vytryskne věta, vzpomínka ...


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha To ty jsi Daniel v seznamech

v Přečtených7x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst5x
v Chci si koupit1x

Autorovy další knížky

Hanna Krall
polská, 1937
2018  71%Srdcový král
1999  88%Stihnout to před Pánem Bohem
1997  89%Tanec na cizí veselce
2006  95%To ty jsi Daniel
2011  93%Důkazy pro...