Temno přehled

Temno https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86009/temno-86009.peg 4 200 200

Temno, román, jehož děj klade Jirásek do rozmezí šesti let 18. století (1723 – 1729). Již na počátku díla rozvíjí vyprávění o poddaných aa její vrchnosti na Skalce. Po úvodních kapitolách zachycujících poklidný život rodiny Machovcovy přicházejí první konflikty – nález kacířských knih, útěk Machovce a odchod dětí do poddanství do Prahy, do rodiny nábožnůstkářského měšťana Březiny. Zde se jejich cesty rozcházejí. Helenka žije v blahobytu u Březinů a téměř zapomíná na svou víru. Tomáš se mezi dělníky na vinicích nejen ve víře nezviklá, ale naopak utvrdí. Tento román nemá ústřední hodiny. Není jím ani Machovec, ani jeho děti, ani páter Kaniáš nebo pán Matěřovský, kněží, kteří věnují celý život úsilí, aby vyplenili každou vzpomínku na Mistra Jana Husa. Je jím živý kolektiv – sedláci, měšťané, kněží. Shrneme-li rysy děje i postav Temna, dospějeme k názoru, že pozadí příběhu je chmurné, temné – bolest poddaných, pronásledovaných nekatolíků, jezuitský fanatismus, poněmčování, smutná láska Helenky a Jiříka Březiny, nucená přetvářka Machovce, tragická smrt bratří Svobodových. http://www.ctenarsky-denik.cz/Alois-Jirasek-Temno-16240... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temno. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (37)

Gandalff007
12.04.2024 5 z 5

Vždycky si vzpomenu, když jdu kolem Tančícího domu...

miriama
29.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Právě jsem dočetla tento román a zároveň viděla i film. Pokud jste viděli jen film, tak doporučuji přečíst knihu. Jiráskovo Temno není tak temné jako film. Postavy nejsou pouze špatní katolíci a dobří protestanti. Kniha je nejprve hodně popisná, je zde mnoho postav a teprve, když se děti nekatolíka myslivce Machovce ocitnou v Praze, tak má děj tempo a spád. Ta část mě hodně bavila a nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Autor se podle mě snažil vytvořit postavy tak, aby jejich chování odpovídalo době, ve které žily.
Děj v Praze se zaměřil hlavně na vývoj problematického milostného vztahu dcery myslivce Machovce Helenky a katolíka Jiříka syna bohatého pražského měšťana Březiny.
Mladé lidi rozděluje nejen víra, ale i společenské postavení. Rozloučení oba dva ovlivní i v budoucnosti.


milan.valden
07.02.2023 5 z 5

Rozsáhlý historický román Temno (1915) patří k nejznámějším a vrcholným dílům Aloise Jiráska (1851–1930). Je to také jeho poslední velký román, pak už následovala jen díla drobnější a nedokončený Husitský král. Temno se odehrává mezi lety 1723, kdy byl v Praze na českého krále korunován císař Karel VI., a 1729, kdy byl za svatého prohlášen Jan Nepomucký a v Praze se konaly mohutné oslavy, jimiž román vrcholí. Dějištěm je jednak Praha a jednak zámeček Skalka u Dobrušky ve východních Čechách. Román zobrazuje dobu pobělohorské rekatolizace, kdy katolíci a zejména jezuité pronásledují nekatolíky, kteří se musí tajně scházet, svoji víru a náboženské knihy tajit a nejednou opustit i vlast...
Hlavními postavami jsou jednak nekatolíci Machovcovi, myslivec Machovec na Skalce a jeho dospívající děti Tomáš a Helenka, jednak pražská katolická rodina Březinových, zejména mladý student Jiří. Důležitou roli hraje také vrchnost na Skalce a mnoho dalších postav v Praze. Po Machovcově útěku do ciziny se Tomáš s Helenkou dostanou do Prahy a sledujeme jednak různé tajné schůzky nekatolíků a Tomášovu touhu uprchnout za otcem, jednak Helenčino okouzlení katolickou vírou a jejími obřady a velmi zvolna se probouzející milostný cit mezi Helenkou a Jiřím Březinou, u jehož babičky je dívka ve službě.
Musím říci, že Temno, které má hroznou pověst, mě mile překvapilo. Jistě, je to zdlouhavé a četba Jiráskova jazyka nelehká, ale děj je bohatý, většina postav mě zaujala a byl jsem velmi zvědav, jak to všechno dopadne, protože napětí nechybělo. Postava pátera Koniáše tu má mnohem menší prostor, než jsem čekal. Zkrátka, Temno jsem přečetl s velikým potěšením podobně jako nedávno Filosofskou historii.
V roce 1950 bylo Temno zfilmováno (režie Karel Steklý).

všechny komentáře

Související novinky (1)

Více než 100 dalších eknih zdarma...

02.12.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Temno v seznamech

v Právě čtených12x
v Přečtených298x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených11x
v Knihotéce326x
v Chystám se číst74x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech4x