Temná dcéra přehled

Temná dcéra https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358912/bmid_temna-dcera-qBM-358912.jpg 4 371 371

Rozprávačka tohto surovo úprimného príbehu je štyridsaťsedemročná Leda, profesorka angličtiny na univerzite vo Florencii. Keď jej dcéry odídu za svojím otcom do Kanady, očakáva, že sa bude cítiť osamelá a opustená. Na svoje vlastné prekvapenie však cíti len úľavu, akoby sa oslobodila od veľkej ťažoby. Rozhodne sa zájsť na dovolenku k moru do malého prímorského mestečka na juhu Talianska. Na pláži ju zaujme mladá matka Nina obklopená množstvom neapolských príbuzných a pripomenie jej časy, keď sa aj ona cítila absolútne pohltená starostlivosťou o deti. Séria zdanlivo bezvýznamných udalostí však Ledu vráti späť k znepokojivým spomienkam a príbeh o príjemnom návrate k vlastnému životu sa stáva ostrou konfrontáciou s minulosťou. Elena Ferrante opisuje rozporuplné pocity, ktoré pútajú rodičov k deťom priamo, ostro a pravdivo. Z jednoduchých pozorovaní vytvára silný príbeh o nádeji a nesplnených túžbach.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Inaque
Originální název:

La figlia oscura , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temná dcéra. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (92)

elexmil
30.03.2024 3 z 5

V polovině jsem měla tendence knihu odložit, dočetla jsem - motivovala mne k tomu potřeba pochopit, co tím příběhem chtěla autorka vlastně sdělit, stejně jsem to nepochopila. Dost se nedovedu vcítit do popsaného myšlenkového světa vypravěčky.

??? "Cítila jsem se jako kapka, která klouže po listu, když přestane pršet, stržená průzračně nevyhnutelným pohybem."

Vztahy matek a dcer jsou jistě složité, mnohotvárné, situace, kdy matka opustí děti, je pro mne neomluvitelný egoismus. Vypravěčka mi připadala jako nevyzrálá osobnost - třeba to tak autorka zamýšlela, aby ta vypravěčka čtenáře iritovala.

DádazPrahy
06.03.2024 3 z 5

Poslechnuto jako audio - velmi procítěně namluveno příjemným hlasem.
Hlavní hrdinka příběhu se jeví jako nesympatická, psychicky nevyrovnaná postava, s jejímž chováním se nelze ztotožnit - takovou osobu, která záměrně zadržuje nalezenou panenku a namísto, aby ji vrátila, užívá si trápení malé holčičky, která po panence velice teskní, bych potkat nechtěla nejenom někde na pláži. Kladně hodnotím, že příběh je napsán čtivě a autorka dává nahlédnout do duše hlavní hrdinky, kde její neradostné vzpomínky na dětství a pochyby o mateřství ukazují možné motivy jejího odsouzeníhodného jednání.


kadgam
22.02.2024 4 z 5

Elena Ferrante je úžasna rozprávačka. V jej podaní je aj obyčajný príbeh zaujímavý, z jej pohľadu a podrobného popisu.
Už Geniálna priateľka ma zaujala.
Temná dcera vyzerá byť zväzkom iba krátkych čŕt z dovolenky, no je v nich veľa života, ktorý si spisovateľka premieta ako keď sa ja pozerám do minulosti.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

14.10.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Temná dcéra v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených511x
ve Čtenářské výzvě63x
v Doporučených13x
v Knihotéce91x
v Chystám se číst112x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech8x