Tam za vodou přehled

Tam za vodou https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95899/bmid_tam-za-vodou-bAv-95899.jpg 3 40 40

Autor vkládá děj na břeh Slapského jezera. Aktéři románu jsou pravidelní výletníci Slapské zátoky. Vytvoří si pohádkový svět s králem a královnou... Žijí tento svět ve Slapské zátoce o prázdninách. Doma v Praze zase prožívají svá denní traumata. Některým se změní svět natolik, že svou pohádku si přenesou domů.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tam za vodou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

ludek.n
19.12.2022 3 z 5

Nebyl by to snad ani Vladimír Páral, aby do své hry v zátoce velkého Slapského jezera, kde se pokojná hladina líbá s tichým nebem, nezapojil celou plejádu nejrůznější postaviček, obyčejných Pražanů s jejich každodenními traumaty, frustracemi a stresy. Stejně tak nezpochybnitelný je i jeho styl - nekonečné opakování celých sekvencí, jako bumerang se vracející scény a výjevy, detailní drobnokresba jednotlivých charakterů včetně jejich profesního zařazení, zběsilý kolotoč vzájemných vztahů, který se otáčí stále rychleji a rychleji a u něhož si nikdy nemůžete být jistí, kdo na konci skončí v které posteli. Tentokráte Vladimír Páral přihodil na misku vah i jakousi dětskou hravost a dovádivost, která ruku v ruce s typicky páralovským humorem vytváří podivuhodný amalgám ve své podstatě statického příběhu, jenž nicméně hýří a víří v oslepivém malsrömu, vysílaje panožky do všech světových stran. Můžete to milovat, nebo nenávidět, můžete se neskutečně bavit nebo zívat nudou, můžete nadávat nebo řičet nadšením… a dost možná se vám tohle všechno stane, než otočíte poslední stránku a s povzdechem knihu odložíte.

hanzmb
22.10.2020 3 z 5

Doby, kdy jsme ve čtvrtek stáli fronty na nového Párala, se naštěstí již nevrátí. Bohužel zjevně ani tehdejší autorova literární invence. Ústup ze slávy začal už v okamžiku přechodu na sci-fi témata. Tam zdaleka nebyl tak silný jako v prostředí chemiček a textilek. V této knize kupodivu začal jak v době své slávy, bohužel mu to dlouho nevydrželo a pasáž o absurdním společenství je už zase jen nudná smyšlenost. A korunu nasadí v závěru. Třebaže dříve se nebál svého hrdinu i nechat zemřít, tady to je jak z Harlequina.


lapagerie
28.12.2018 3 z 5

Je to typická Páralovka, to se nedá popřít. Ale oproti starším románům to prostě nemá "tu" šťávu...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tam za vodou v seznamech

v Přečtených62x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce30x
v Chystám se číst3x