Svět bez Boha přehled

Svět bez Boha https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344143/mid_svet-bez-boha-wh3-344143.jpg 4 34 34

Ateismus jako druh náboženské zkušenosti. Benediktinský mnich Anselm Grün a český filozof náboženství Tomáš Halík, kteří patří k nejčtenějším autorům současné spirituální literatury v Evropě, napsali společnou knihu. V ní se z různých úhlů, daných též rozdílným typem životního příběhu a prostředí, v němž vyrůstali, zamýšlejí nad možným přínosem ateismu pro prohloubení křesťanské víry. Rozlišují různé druhy náboženskosti a různé druhy nevíry. Zaměřují se především na „ateismus bolesti“, jemuž konfrontace s tragikou a složitostí dnešního světa nedovoluje nekriticky přijmout tradiční pojetí Boha jako všemocného režiséra světa, ale také na „apateismus“ – dnes rozšířenou lhostejnost nejen vůči náboženství, nýbrž i vůči otázkám, které vznáší víra. Shodují se v názoru, že živá víra v krizích zraje a je schopna „obejmout“ a integrovat i onu zkušenost, z níž vyrůstal kritický ateismus. Paralelní odpovědi obou autorů na zásadní spirituální otázky dnešního světa a jejich společný rozhovor rámují dvě meditace – nejprve úvaha Tomáše Halíka nad výrokem Fridricha Nietzscheho „Bůh je mrtev“ a na konci reflexe Anselma Grüna nad kázáním apoštola Pavla o neznámém bohu na athénském Areopagu. Kniha vychází paralelně v češtině a němčině a připravují se překlady do dalších jazyků. Knihu doplňuje úvod a komentáře Winfrieda Nonhoffa, který také též moderuje závěrečný rozhovor obou autorů.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Gott loss Werden? Wen Glaube und Unglaube sich umarmen , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět bez Boha. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

lenka0383
11.04.2023 5 z 5

Člověk věřící se s ateismem okolo sebe vyrovnává různě, ale ještě mě nenapadlo nad tím ateismem tolik přemýšlet a uvědomit si, že určitá forma ateismu je i součástí křesťanství a že je pro křesťana nejen obohacující, ale nezbytná. Kniha je čtivější a má větší spád než jiné Halíkovy knihy, takže vřele doporučuji. Oceňuji velice i kapitolu, kde Halík píše o své vlastní cestě konverze a o krizích víry, kterými prošel a jak se s nimi vypořádal. Díky za to.

purie
22.04.2020 5 z 5

Kdo zná A.G. a T.H., ten v knize asi nic překvapivě a zásadně nového nenajde. Pro něj je spíš aktualizovaným souhrnem postojů, východisek, zkušeností, názorů, otázek a odpovědí dvou vzájemně se respektujících a v mnohém se shodujících již "klasických" autorů. Kniha je pojata jako jakási "křesťanská rukověť či návod pro komunikaci a soužití s ateisty". Pohled T.H. je více filozofický, někdy i sociologický, a působí velmi komplexně a vnitřně konzistentně a doplňuje se s pohledem A.G., který vychází z dlouholeté pastorační a řeholní praxe a působí stručněji, s důrazem na podstatné.

Zajímavá by pak byla podobná společná kniha jednoho z autorů a někoho rovnoceného z "opačného" tábora.


freejazz
02.04.2020 5 z 5

aké osviežujúce je čítať o pochybnostiach a hľadaní cesty, o pochopení, že nie všetci sú stvorení na jeden obraz, ale že medzi ľuďmi a tým skôr medzi národmi sú veľké rozdiely. (a potom sa vrátiť do reality a sledovať, ako je cirkevná hierarchia uviaznutá hlboko v 19. storočí, nič nepochopila a za vrchol evanjelizácie a pastorácie považuje každodenné vysielanie – a takmer povinné sledovanie – sv. omše v televízii...)
je to zvlášť dramatické v súčasnosti, keď sú ľudia citlivejší na slová a posolstvá – zaujal vás niekto z tejto oblasti v poslednom čase?

„Pokud se ptáme, hledáme a zůstáváme živí. Kdo se ptát přestane, ten ve svém nitru ustrne.“ Anselm Grün

„Jako křesťané a telologové potřebujeme hluboké filozofické vzdělání, abychom se mohli bavit s nevěřícími naší doby pomocí argumentů. Nemůžeme odmítnout ateismus pomocí levných gest. Musíme se pokusit mu porozumět, vystihnout jeho námitky a současně je rozvíjet dál.“ Tomáš Halík

„Bibli je možné brát buď doslova, anebo vážně.“ Tomáš Halík

Vrelo odporúčam, je to 200 strán na premýšľanie.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Svět bez Boha v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě5x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit3x

Autoři knihy

Tomáš Halík
česká, 1948
Anselm Grün
německá, 1945