Súostrovie Gulag. 2. zv. přehled

Súostrovie Gulag. 2. zv. https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374519/bmid_suostrovie-gulag-2-zv-E5t-374519.jpg 5 109 109

Souostroví Gulag série

< 2. díl >

První slovenské úplné vydání autorova stěžejního díla, odhalujícího a popisujícího poměry v sovětských komunistických koncentračních táborech, které se stalo synonymem politické a lidské obžaloby stalinismu. A. Solženicyn čerpá jak z vlastních zkušeností politického vězně, který prošel hrůzami Gulagu, tak z dobových dokumentů a mnoha autentických svědectví. Osud jednoho vězně, sledovaný a popsaný od zatčení přes vyšetřování, soud a transport do tábora, i další příběhy jednotlivých vězňů vedou pak autora k úvahám o nesmyslné krutost a absurditě sovětského zákonodárství a poměrů ve Stalinově éře. Vychází ve třech svazcích.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Архипелаг Гулаг , 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Súostrovie Gulag. 2. zv.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

xulij01
30.04.2024 4 z 5

Knížka je bohatou studnicí informací o životě v gulagu. Její záběr je opravdu široký, dozvíme se například kdy a kde začaly tábory vznikat, co bylo jejich účelem, jak se postupně vyvíjely, jakou práci vykonávali odsouzení, náplň dne mukla, jak vypadalo „ubytování“, perfektně je vyobrazen neustálý boj o jídlo, role práskačů mezi vězni atd. Gulag byl velmi hierarchizovaný, překvapivě velmi vysoko stáli zločinci, ti měli zpravidla privilegované postavení, naopak „političtí“ vězni (valná většina z nich neměla s politikou nic společné) byli na opačném konci žebříčku.

Co mě vyrazilo dech, bylo souzení dětí od 12 let výše. V gulagu pak vesměs tvořily dětské gangy, které se velmi pilně učily od kriminálníků. V knížce je i kapitolka věnující se stavbě Bělomořského kanálu, kde autor naplno ukázal brutalitu a nesmyslnost mega staveb. Celé vyprávění je proložené líčením osudů mnoha nespravedlivě odsouzených, vlastními úvahami autora, zamyšlením, zda se gulagy vyplatily z hlediska ekonomického, politického. Zkoumá i třeba to, jak se gulag podepsal na těch, co ho přežili. Je to drsné čtení, ale informací je tam opravdu záplava. Knížka se mi díky své nesourodosti četla trochu hůře. Celkově hodnotím 85 %.

Hebrey
21.11.2023

Nedočteno. Možná se k ní ještě vrátím. Kniha sama o sobě je nesmírně zajímavá a plná informací, které jsou nesmírně cenné. Nicméně na mě je to poněkud náročnější čtivo.


stanislava9718
12.06.2023

Druhý díl, zde autor Solženicyn popisuje běžný život pracovního tábora Gulagu, těžké psaní, když si ty skutečnosti čtenář představil.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Súostrovie Gulag. 2. zv. v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených176x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených13x
v Knihotéce163x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x