Stín katedrály přehled

Stín katedrály https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457400/bmid_stin-katedraly-AoH-457400.jpg 4 380 380

Román odehrávající se ve svatovítské katedrále uzavírá po Sedmikostelí a Hastrmanovi volnou trilogii gotických románů ze současnosti. Roman Rops, bývalý teolog, v současnosti spíše kunsthistorik, píše knihu a materiály sbírá v hlavní pražské katedrále. Klára Brochová je policistka, která začne vyšetřovat brutální vraždy s rituálními prvky, ke kterým postupně v této největší pražské katedrále dochází. O konfrontaci těchto dvou postav, ale také o sporu o katedrálu, o tom, zda je majetkem lidu, státu či církve a o ztracení a znovunabytí víry vypráví autorova "božská krimikomedie". Děj se odehrává ve dvou vypravěčských rovinách, ve střetu vysokého a nízkého. Té vysoké z pohledu vzdělaného, uhlazeného Ropse a nízké, v podobě přímočaré a drsné, vnitřně čisté Kláry, životnější z obou postav. Jejich vztah a spor o katedrálu paralelně vrcholí dramatickým rozuzlením kriminální zápletky. Autor používá prvky thrilleru, hororu i milostného příběhu. Nejsilněji však vyznívá román jako příspěvek do diskuze o katedrále. Ostatně jména některých protagonistů nejsou příliš zamaskována. Přes určitou tezovitost a vyumělkovanost patří Stín katedrály spolu s romány Sedmikostelí a Hastrman jako celek k tomu nejzajímavějšímu, co česká literatura posledních let nabízí.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stín katedrály. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (56)

markulina711
12.10.2023 2 z 5

Ne, to nebylo pro mě. Jako náctiletý žabec jsem přečetla Sedmikostelí a Hastrmana a byla jsem z toho mixu mystična a napětí nadšená. Teď už jsem někde jinde. Vadilo mi střídání vyprávění z pohledu Ropse a Kláry. Neměla jsem čeho se chytit , jak se do toho ponořit.Jít linkou Ropse a dohledávat historické a malířské konotace nebo se nechat iritovat vulgárním expresivním slovníkem omezené Kláry ,třetí možnost ,nechat se strhnout kriminální zápletkou kulhala na obě nohy už na začátku. Zápletka nebyla nosná a dost napínavá a vyústila v celkem nelogický závěr.

mj.1226
10.04.2023 3 z 5

Pravá víra je postavená na poznání té nejzákladnější pravdy, ale tato pravda je zahalena v oblaku tajemství, který lze překonat jen vytrvalostí v opravdovosti. Čím výš o sobě člověk smýšlí, tím vzdálenější je této pravdě. Některé pasáže z knihy se mi četly obzvlášť hrozně. Shrnul bych to asi slovy proroka Izajáše: "Běda mi, jsem ztracen. Jsem člověk nečistých rtů a mezi lidem nečistých rtů bydlím". Kniha je ale asi vcelku dobrým obrazem skutečnosti, ačkoliv nadpřirozené prožitky Robse asi pro mnohé nebudou úplně lehce stravitelné. Cesta ze zatracení vede přes rozbití okovů svévole, Izajáš 58. Sami je ale rozbít nedokážeme.


Gracian1964
12.02.2023 4 z 5

Nuž, pán Urban rozhodne písať vie, excelentne. Má to skvelú temnú atmosféru, príbeh je rozprávaný z pohľadu dvoch hlavných aktérov. Priznávam, pre mňa ako ignorantského primitíva dosť náročné čítanie s veľkou pochybnosťou, že som tomu vôbec rozumel, ale dal som to, koniec koncov, nie je to rozsiahly text. Obávam sa, že som to nepochopil, alebo len tak hmlisto intuitívne, bez toho, aby som to dokázal vyjadriť slovami. Úprimne taktiež musím priznať, že ma to aj dosť nudilo, hlavne pasáže z pohľadu Romana Ropsa. Čo už, zabite ma!
P.S. Sedmikostelí sa mi páčilo omnoho viac.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (18. června - 1. července)

18.06.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Stín katedrály v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených548x
ve Čtenářské výzvě27x
v Doporučených28x
v Knihotéce170x
v Chystám se číst108x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech3x