Pomsta říčního boha přehled

Pomsta říčního boha https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71241/bmid_pomsta-ricniho-boha-GrX-71241.jpg 4 28 28

SPQR série

< 8. díl >

Píše se rok 701 od založení města Říma a náš známý detektiv Decius Caecilius Metellus se stal edilem. Ze své funkce je zodpovědný za dohled nad chodem města a dodržováním jeho zákonů. Je proto logické, že začne vyšetřovat tragické zřícení obytné budovy, jež si vyžádalo víc než 200 životů. A není to nic snadného. Postupně se mu ztrácí důkazní materiál, dokonce i těla obětí, a navíc ho od pátrání zrazuje jeho vlivná rodina. Metellus se však nenechá odradit, i když pokračujícím vyšetřováním riskuje svou politickou budoucnost i vlastní život. Budova totiž nespadla náhodou a nitky podezření vedou k význačným mužům Říma. Město navíc zachvátí velké záplavy...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The River God , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pomsta říčního boha. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Lastodont
14.04.2023 5 z 5

Výborné - vedle detektivního příběhu se dozvídáme spoustu věcí o starověkém Římu a podle toho, co jsem někde četl, tak si autor opravdu dává záležet, aby měl reálie v souladu s tím, co o starověkém Římu ví věda. A je to okořeněno vtipem.
Navíc jsou dialogy uvěřitelnější, než jak píše Lindsey Davisová ve své sérii detektivek z antického Říma, kde autorka/překladatelka používá slova, která vznikla až v 19. nebo 20. století - LD píše "od té doby jsme pokročili od genocidy, jak ji prováděl Julius Caesar", avšak slovo "genocida" vzniklo až po 2. světové válce. Zde se píše: "Na severu to vypadalo, že se Caesar rozhodl vymazat celou galskou rasu." Tedy žádné slovo "genocida" se nemuselo použít.
Rozhodně doporučuji tuto knihu (i ty předchozí).

soukroma
24.09.2020 5 z 5

Moc pěkné představení života "ubohého" edila, který má mj. na starosti stoky při zvedající se hladině otce Tiberina (ve městě zápasícím s gangy a nejasným vedením Republiky). Otázkou je, zda na mizerném stavu neudržovaného podzemí Města nenese náhodou někdo vinu už zdřívějška. A kupodivu Metellovi tentokrát může pomoci jen jediný nezkorumpovatelný významný senátor, s nímž by se jinak v žádném případě nebratříčkoval, a tím je Kato (mladší).
Opět výborné čtení.

Pozn.: několikrát sám Metellus, takto sepisující své paměti o dost později, zmiňuje, jak závidí Katonovi jeho smrt v Utice po definitivním pádu Republiky. Nu, schválně jsem se podívala do chytrého zdroje, jak že zemřel: velmi bolestivou sebevraždou (typu sepukka), špatně provedenou, takže s prodlužovanou agonií (no jestli tohle je pěkná smrt, tak nevím...).


hanzmb
20.05.2020 4 z 5

Co se týče detektivního příběhu, tak asi jeden z nejlepších v sérii. Bohužel na druhou stranu jsou dost ošizené informace ze života Říma. Teda kromě toho, že už tehdy se ve stavebnictví šidilo a kradlo :-) .

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pomsta říčního boha v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených39x
v Doporučených2x
v Knihotéce45x
v Chystám se číst5x
v dalších seznamech2x