Princezna a piráti

Princezna a piráti
https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96592/bmid_princezna-a-pirati-3Av-96592.jpg 4 26 26

SPQR série

< 9. díl >

Decius Caecilius Metellus mladší právě ukončil dvouletý a vyčerpávající edilát. Chtěl by se ucházet o vyšší úřad prétora, ale Deciova vlivná rodina je jiného mínění. Má za to, že ještě nestrávil dost času ve vojenských službách. A proto je vyslán na Kypr, kde má vymýtit piráty. Ti řádí ve Středozemním moři a na Kypru mají zřejmě svou základnu. A tak se Decius i se svým věrným otrokem Hermem ocitají na překrásném středomořském ostrově, mýtickém místě zrození bohyně Afrodity. Jenže situace není ani zdaleka idylická. Na moři naprosto nezkušený Decius musí čelit bandě ostřílených námořníků, kteří přepadají nic netušící obchodní plavidla a drancují a vypalují přístavní vesnice. Na ostrově tou dobou pobývá i mladá a okouzlující princezna Kleopatra, která chce stůj co stůj Deciovi v boji proti pirátům pomáhat. Jedná se však o skutečnou pomoc? Nebo Kleopatra sleduje vlastní zájmy a chystá zradu? Navíc se v domě správce ostrova, kde je Decius ubytován, stane obzvlášť rafinovaná vražda… (pitaval.cz)... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The Princess And The Pirates , 2005


více info...

Přidat komentář

hanzmb
01.06.2020 4 z 5

Spousta historických zajímavostí o Kypru. Za to dík. Jako historickou detektivku bych to ale definoval těžko. Toho vyšetřování bylo minimum a navíc Deciovy dedukce zcela scestné. K tomu závěr jak z amerického laciného filmu. Vše vyřeší pár náhod. Tak nějak mi přestává vadit, že poslední 3 díly se nepřeložily.

soukroma
23.08.2019 5 z 5

Metella jsem chvíli nečetla a návrat mě potěšil: nechtěl do Galie za Caesarem, tak se octl na druhém konci impéria, na Kypru, který Řím uzmul Egyptu. Přitom se tam při svém pověření vymýtit piráty (už konečně, Pompeiovi se to definitivně nepodařilo) setkává s duchaplnou a vzdělanou šestnáctiletou princeznou Kleopatrou (znal ji z Alexandrie jako malou holčičku).
Autor už má trochu lehčí styl psaní než v úvodních dílech série, čtivější i občas vtipnější, přitom dostatečně historicky, zeměpisně, politicky a kulturně informativní, takže se jen tak mimochodem mj. dozvídáme nejen o aktuální situaci v Římské říši, ale i o vývoji politiky republiky, pěkně v kontrastu s egyptskou monarchistickou vládou.
Líbilo se mi to všechno, krom podivného přepisu latinských jmen jako Klodius, Klaudie...
Titul a naneštěstí hlavně obálka vůbec knize nesvědčí - jakoby lákala na nějaký komiksový/dobrodružný příběh pro děti a mládež...


achilles
08.09.2017 4 z 5

Pěkné. Mě se na této sérii líbí většinou začátky. Popisy míst, charakteristiky osob, které na těch místech jsou a proč. Setkáváme se skutečnými či vymyšlenými postavami, a je to úžasné nahlédnutí do minulosti. Jelikož je to detektivní román, je samozřejmé, že se něco nečekaného musí stát, aby Decius mohl uplatnit svou původní profesi. Tentokrát to byla škoda, že se něco stalo-tešil jsem na skutečný souboj s piráty.

Richie1
18.01.2015 4 z 5

Decius Caecilius Metellus mladší je po skončení edilátu vyslán na Kypr, kde má v rámci svého senátního pověření vymýtit piráty. Při plnění tohoto těžkého úkolu (Decius nemá zkušenosti s námořním velením) se setkává s mladou egyptskou princeznou Kleopatrou, která v té době pobývá na Kypru. A Decius se také pokouší objasnit složitý případ vraždy římského správce ostrova a přitom objevuje souvislosti se zneužíváním obchodních možností římské republiky, využívání samotných pirátů i pikle dalších vlivných osobností dlících na ostrově. Decius musí využít veškerý svůj detektivní um a další získané zkušenosti, aby zapeklitý případ rozmotal a zároveň se ubránil i zákeřným útokům na svůj vlastní život.

Ladinek
14.09.2014 4 z 5

Jsem trochu zklamán. Tenhle příběh byl proti ostatním takový trochu jednodušší, Decius vlastně až do konce tápal až se všechno nějak vysvětlilo samo. Ale i tak dobrá zábava.

Alma-Nacida
02.01.2014 3 z 5

Příjemná oddechovka.

p.a.
04.07.2013 5 z 5

Daecius se po dvouleté edilské službě nedočkal zasloužené odměny - prétorátu, ale naopak byl rodinou vyslán vylepšit si kádrový profil na Kypr. Tam má podle mínění rodiny a senátu potlačit znovu se rozvíjející pirátské hnutí. Nebyl by to Daecius Metellus, kdyby se i na Kypru nepřipletl k vyšetřování vraždy, vysokým mezinárodním intrikám a znovu mu nešlo o život. A to protentokrát nejen na souši, ale i na vodě. Čtivá, dobře ubíhající detektivka.