Snový život Balso Snella / Majlant přehled

Snový život Balso Snella / Majlant
https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69804/mid_snovy-zivot-balso-snella-majlant-0yA-69804.jpg 4 10 10

Dvě krátké novely. Za svůj krátký, tragicky ukončený život stihl Nathanael West (1903–1940) napsat pouze čtyři kratší prózy. Zatímco Přítelkyně osamělých srdcí i Den kobylek už vyšly v českém překladu, tyto dvě satirické novely u nás vycházejí poprvé. Nathanael West byl spisovatel, jenž měl dar k psaní téměř dokonalých parodií – trochu méně znalý čtenář by místy mohl jeho příběhy brát vážně. Snový život Balso Snella (1931) je téměř surrealistickým výletem jakéhosi básníka Balso Snella do těla bájného trojského koně, kam vstoupí „branou tajemna“, tj. řitním otvorem, a na své cestě tlustým střevem potkává nejrůznější rádoby literáty, kteří touží po publiku, jímž se nechtěně stává Balso Snell. Majlant (1934) vypráví na hlavu obrácený, v té době v Americe oblíbený pohádkový příběh, jak šikovný a čestný mladík může ke štěstí, vzorné ženě a penězům přijíti. Podtitul tohoto půvabného dílka Rozebrání Lemuela Pitkina napovídá, jak asi Westovo převyprávění vyústí.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Dream Life of Balso Snell / A Cool Miliion or The Dismantling of Lemuel Pitkin


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Snový život Balso Snella / Majlant. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

MikulášV
12.08.2022 5 z 5

Snový život Balso Snella byl surrealistický nářez. Četlo se to dost težko, ale když člověk zná tehdejší poměry umělecké scény lze si to užít. West zde kritizuju pózérskou společnost rádoby umělců, kteří si trapně hrají na Fitzgeraldy, Hemingwaye a nebo se snaží svou průměrnou existencí vecpat mezi velikány.

Majlant byl úžasná kritika americké literatury, která glorifikovala "americký sen". Šlo o poměrně sugestivní parodii tvorby Horatie Algera, který proslul povídkami na téma "rags-to-riches". West v této novele používal Algerův styl psaní, který se vyznačuje přehnanou pozitivitou a nezastavitelným tahem na bránu. West v Majlantu poukazuje na prohnilou Ameriku, která nenabízí nic jiného než jakýsi, již dávno neexistující, "americký sen" - představu, že každý může být další Rockefeller nebo Ford, ale realita je taková, že se stanou spíše dalšími Pitkiny

Alma-Nacida
04.07.2022 4 z 5

West byl geniální, o čemž svědčí Den kobylek, jedna z mála skvěle zfilmovaných knih. Tohle jsou takové jednohubky, ráda jsem se k nim vrátila a kupodivu jsem si Balsa pamatovala velmi dobře. To je totiž tak absurdní, že to zkrátka utkví.


alena4154
08.03.2015 4 z 5

Zvláštní kniha. Zezačátku jsem nevěděla, zda číst dál, ale nakonec jsem ji doslova "zhltla". Určitě stojí za přečtení, ale podruhé bych do toho zřejmě nešla. Bohužel mi přijde, že to, co pan West napsal jako "snovou" knihu, je až příliš pravda. V jistých částech mi bylo hlavního hrdiny skutečně líto.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Snový život Balso Snella / Majlant v seznamech

v Přečtených12x
v Knihotéce7x
v Chystám se číst2x

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Nathanael West
americká, 1903 - 1940
1996  75%Den kobylek
1982  78%Přítelkyně osamělých srdcí / Den kobylek
2016  71%Přítelkyně osamělých srdcí
1997  76%Snový život Balso Snella / Majlant