Císařské fialky přehled

Císařské fialky https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78754/cisarske-fialky-78754.jpg 5 195 195

Sňatky z rozumu série

< 2. díl >

Druhé vydání známé tetralogie Vladimíra Neffa, především o životě rodů Bornů a Nedobylů.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Císařské fialky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

Bedřich63
20.03.2024 4 z 5

Po třech letech jsem se konečně dostal k tomu, abych si přečetl i druhý díl rodinné ságy z 19. st. o osudech rodin Bornů a Nedobylů a nejen jejich.
Kniha je plná popisu života v Praze poloviny 19. st. a osudy hlavních postav se dále vyvíjejí.
Na mě je v tomto dílu trochu moc filozofie.
Řeší se zde také emancipace žen a jejich právo na svobodné myšlení. V dnešní době si asi dokážeme jen stěží představit, že to mohlo být někdy tak svázané konvencemi a zvyky a že ženy byly zcela odkázané na muže, nejprve na otce a po sňatku na manžely.
Osudy jednotlivých postav jsou popsány zajímavě. Autor knihu napsal v roce 1958 a tomu odpovídá jazyk a sloh.
Tato série mě baví a ve čtení budu pokračovat. Seriál jsem nikdy nesledoval, takže nemusím srovnávat.

Jája92
08.01.2024 4 z 5

Netradičně jsem začala číst druhý díl po delším časovém odstupu, kdy jsem přečetla Veselou vdovu.
Musím ovšem přiznat, že tento díl se mi četl mnohém lépe. Ihned od začátku mě autor vtáhl do děje, do historických událostí a postavení nejen žen v tehdejší době. S napětím jsem sledovala osudy hlavních hrdinů a přihlížela důležitým milníkům dávné historie.
Kniha je rozdělená na několik kapitol a tyto kapitoly mají další podkapitoly, tudíž se kniha čte poměrně rychle.
Některé postavy mě zajímaly více, některé méně..


Margherita_N
24.09.2023 5 z 5

Tahle série je fakt skvost, zejména pro ty, kteří se zajímají o historii Prahy v evropských souvislostech. Baví mě, jak postavy nejsou černobílé, jak na ně vypravěč nahlíží z pohledů různých lidí z rozmanitých vrstev. Nejvíc nohama na zemi je stará pradlena, u které se střídají jemnostslečny s milodary a ona si myslí, zase jde nějaká s krajkama, co já s tím, člověk aby si tu pomalu otevřel vetešnictví. A nahlas jemnostslečně poděkuje a vyprovodí ji s úsměvem, aby odjela a nezacláněla v chudém domku, protože nechoď Vašku, s pány na led, jak se o tom přesvědčil stařenin syn. A jemnostslečna má pocit, že udělala dobrý skutek, jedna si svými odloženými hadry a starými hračkami vyléčila svědomí a druhá si tam šla rovnou pro informace na pana Nedobyla, aniž by prokoukla, že stařena o něm nic špatného neřekne, protože u něj na zahradě může bydlet. Učeného nepraktického otce slečny Marie mi bylo líto, ale když on se té svojí filozofie a fajnového života prostě nevzdal ani v nejhorším a radši strčil dcery těm dvěma nelítostným chlapům, aby měl klid a peníze na svoje psaní. Ještě bych zmínila Bětuši - jak byla pyšná na to, že je první žena v Praze, která se nechala zaměstnat, což demonstruje svým účetním místem u Borna, načež jí její jediný nápadník za dlouhou dobu odpoví: „A co ty stovky dělnic?“ Ta kniha je tak mnohovrstevnatá a nabitá historií Evropy, které jsou tihle obyčejní lidé součástí, autor ale nestraní žádné společenské vrstvě, žádnému myšlenkovému směru, a navíc je ve svém vyprávění vtipný i jemně ironický.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Člověk si nemá zvykat, protože zvyk je konec života.


Kniha Císařské fialky v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených282x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených20x
v Knihotéce232x
v Chystám se číst50x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech1x