Smrt obchodního cestujícího přehled

Smrt obchodního cestujícího https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39184/bmid_smrt-obchodniho-cestujiciho-uNp-39184.jpg 4 179 179

Jedno z nejvýznamnějších děl americké dramatiky 20. století je kritickým pohledem na moderní zkomercionalizovanou společnost. Příběh rodiny postaršího obchodního cestujícího, která ztrácí kontakt s realitou. Hlavní postava Willy Loman žije v iluzi dokonalosti a nepřipouští si, že věci už nejsou jaké byly nebo jaké by si je přál. Seznamte se s nevyzpytatelnou pomíjivostí lidského úspěchu a popularity.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Artur
Originální název:

Death of a Salesman , 1949


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt obchodního cestujícího. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

Marekh
09.02.2024 4 z 5

Americký spisovatel, ženou tohoto autora byla MERILYN MONROE.

Jedná se o americké psychologické drama o 2 jednáních. Millerovy hry mají etické a sociální ladění, odkrývají pokřivené hodnoty moderní civilizace.

Hlavní postavou je obchodní cestující WILLY LOMAN, který má už něco za sebou. Cestuje za svými obchody do Nové Anglie, ale bohužel se mu moc nedaří. Jelikož je už starší, nejraději by pracoval v místě bydliště, a to je New York. Má ženu HAPPY, která ho miluje a 2 syny – BIFFA, se kterým má spory a HAPPYHO, který hájí otce.

Bylo mi líto hádek mezi Willym a jeho synem Biffem. Biff neveděl, co se životem. Vykonával různé práce a stále nenašel sám sebe. Líbilo se mi, že Biff oslovoval rodiče – můj kamaráde. Willy byl ze „staré školy“. Snažil se zabezpečit rodinu, jak nejlépe mohl, jenže časy se neúprosně změnily k horšímu. V mládí udělal chyby, ale nikdo není neomylný. Závěr knihy byl smutný.

V této hře se prolínají časové roviny (přítomnost, minulost, imaginární čas).

V závěru se nachází REKVIEM (EPILOG).

Citáty:

LINDA: Já neříkám, že Willy je nějak vynikající člověk. Nikdy nevydělával moc peněz, nikdy vo něm nepsali v novinách, není to zrovna ten nejlepší charakter pod sluncem. Ale je to člověk! – A dějou se v něm strašný věci. A proto je nutný bejt k němu ohleduplnej. Nesmíme dopustit, aby umřel, jako když zdechne starej pes. K takovýmu člověku je nutný bejt ohleduplnej. Ohleduplnej. Tys o něm řek, že je blázen –

Nezáleží na tom, co řekneš, ale jak to řekneš, protože dneska vyhrává ten, kdo má kouzlo osobnosti.

zipporah
03.12.2023 3 z 5

Vďaka tejto knihe som si uvedomila, že kapitalizmus je efektívnym výrobcom citrusových plodov, ktoré sa podozrivo ponášajú na ľudí.
"Ja som dal tejto firme 34 rokov života... To nejde len tak, ako zjesť pomaranč a šupku zahodiť – človek nie je pomaranč!" Willy Loman

A prišiel internet, vynikajúca možnosť, ako získať pocit nenahraditeľnosti vo väčších rozmeroch, mimo svojho blízkeho okolia-rodiny. Internet je výdatným podporovateľom života v sebaklame. Všetci sme nahraditeľní ako Willy.

Nezáleží na tom, čo povieš, ale na tom, ako to povieš – lebo naostatok vždy víťazí sila osobnosti. (Willy Loman)


monikasbookclub
18.08.2023 4 z 5

Skvělá hra, která je plná myšlenek, které začnou člověku v hlavě vyvstávát až v pokročilém věku. Upřímně mi bylo Willyho dost líto, i když svůj život vystavěl na klamu. Často se mi taky stávalo, že jsem se ztrácela, když se Willymu protíná minulost do přítomnosti. Ale v celkovém pojetí, byla za mě kniha krásná ukázka toho, jak se člověk celý život žene za penězi a slávou a ne vždy uspěje.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (4. týden)

23.01.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1949 - Pulitzerova cena (Drama)


Kniha Smrt obchodního cestujícího v seznamech

v Přečtených277x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených11x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst149x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech8x