Škola pro německé nevěsty přehled

Škola pro německé nevěsty https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505400/bmid_skola-pro-nemecke-nevesty-ML9-505400.jpg 4 24 24

Osudy tří mladých žen v Německu za druhé světové války. Hanna a Klara jsou Němky, spoutané příkazy, které jsou po nástupu Hitlera k moci zaváděny v celém Německu. Očekává se, že budou především vzornými manželkami a matkami bez vlastního názoru, což se mají naučit v prestižní škole pro německé nevěsty. Ještě hůře je na tom však poloviční Židovka Tilde, navíc těhotná, které jde o život. Osudy dívek se protnou ve chvíli, kdy navzdory nebezpečí pomáhají Tilde při porodu Poutavá kniha o snaze uchovat si vlastní důstojnost a svobodu uprostřed kruté a nebezpečné doby.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The School for German Brides , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Škola pro německé nevěsty. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

simcat13
16.05.2024 4 z 5

Přestože příběh samotný by si zasloužil 5 hvězdiček, tak bohužel nemůžu přehlédnout množství chyb. Korektura textu se moc nepovedla a bylo tam tolik chyb, že je ani nespočítám (např. v hloubí duše,, přikývla jsem, protože jsem dobře vědělo,, v knihovně s ostatním účastnicemi kurzu, nebudu tě na posteli držel dlouho). V každé knize se najdou hrubky, ale tady už se to nedalo přehlížet. Nicméně příběh byl poutavý a citlivý, kapitoly hezky rozdělené podle postav, které byly lidské a krom chyb nemám co vytknout. Dozvíte se o druhé světové válce další ohavnosti z jiného úhlu - z úhlu žen.

VasnivaCtenarka
06.05.2024 4 z 5

Kniha má kouzelnou obálku, která mne hned nalákala.

Kapitoly v knize jsou poměrně krátké a každá kapitola je z pohledu jiné dívky. Vše se hezky střídá a dějově jejich osudy do sebe krásně zapadají.

Kniha nabízí nevšední válečný příběh se špetkou romantiky a také fanatismu tehdejší doby, nad kterým mnohdy zůstává rozum stát. Knih z doby 2. světové války již bylo napsáno mnoho, ale tento se dotýká problematiky zase z trošku jiného úhlu, což může být „osvěžující“. Přesto však musím napsat, že se mi nezdá, že by příběh něčím vybočoval oproti jiným knihám s touto tématikou.

Tempo knihy bylo velmi příjemné. Nebylo ani pomalé, ani uspěchané. Snad jen ke konci jsem měla dojem, že to bylo trošku moc rychlé a snad i „useknuté“. Po dočtení jsem měla pár otázek a klidně mohla autorka následující osudy hlavních postav více rozebrat. Například linka o Samuelovi (manžel Tilde) mohla být propracovaná o kus lépe.

Vztah k hrdinkám byl veskrze kladný. Tildu i Hannu jsem si zamilovala ihned. Přišly mi velmi lidské, laskavé a milé. Ke Klaře jsem si musela cestičku chvíli hledat, ale nakonec jsem si zamilovala i ji. K vedlejším postavám jsem si také vytvořila vztah – mnohdy velmi, velmi negativní. Tetě a strýčkovi od Hanny jsem nevěřila ani nos mezi očima, jejímu snoubenci bych nejraději vrazila kudlu do zad, Samuel – ten se taky nezachoval zrovna moc hezky a otec od Hanny – ten tomu všemu nasadil korunu. Zkrátka to byla pokřivená doba a charaktery lidí byly mnohdy také pokřivené.

Dlouho jsem přemýšlela, jak mám knihu hodnotit. Nebylo to vůbec špatné, ale …. ten zrychlený konec mne trošku zklamal. Domnívám se, že ten si zasloužil trošku více péče. Ale pokud máte rádi příběhy z 2. světové války, pak neváhejte a knihu si přečtěte. Myslím, že budete spokojení.


blebuska
04.05.2024 4 z 5

Poutavá kniha o osudech tří mladých žen v nacistickém Německu a jejich postavení ve světě, kterému vládli muži a předsudky...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Tiché hlasy, Královský život a další knižní novinky (10. týden)

03.03.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Škola pro německé nevěsty v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených1x
v Knihotéce76x
v Chystám se číst81x
v Chci si koupit36x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

pro ženy osudy žen Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945

Autorovy další knížky

2022  74%Přes zákruty řeky
2024  85%Škola pro německé nevěsty