Síla psa přehled

Síla psa
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535750/bmid_sila-psa-661000a0b3f2e.jpg 4 148 148

Takhle silný ničí ty slabé. I jeho už má ale v merku mstitel Přinejmenším od dob Steinbeckova Na východ od ráje se v Americe ví, že když spolu hospodaří dva bratři jako oheň a voda, žije se jim hůř než cizím. Platí to i v roce 1924 v srdci drsné Montany, kdy sourozencům z prosperujícího ranče Burbankových táhne na čtyřicet. Jakmile si však poddajnější George přivede domů vdovu po laskavém doktorovi, kterou si ve městě narychlo vzal, bere strojený klid zasvé. Protřelejší bratr Phil se může pominout. Zkušený honák a zarytý macho ve všem vidí zženštilost, protože „starý dobrý“ Západ, jak ho znával a ctil, nenávratně mizí. Proto kolem sebe cedí dusno, až se mu na ranči povede nastolit krutovládu, dohnat švagrovou k pití a bratra k melancholii. Jenže ne navěky. Na vrcholku této křížové cesty přichází síla, která si co do chladnokrevnosti nezadá s ostrostřelci ze saloonu a přepíše zákony westernu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

The Power of the Dog , 1967


Interpreti: Otakar Brousek ml.
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Síla psa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (45)

KingNut123
31.05.2024 3 z 5

Dnes jsem na své ploše objevil rozepsaný komentář, který jsem dosud nezveřejnil. Když jsem zjistil, o jaký komentář jde, hned mě zalil pocit nevolnosti a zklamání, který jsem pocítil před několika měsíci, když jsem Sílu psa četl poprvé. Mé zklamání bylo zpočátku nepopsatelné. Právě to nepopsatelné zklamání bylo příčinou k odporu se k této knize jakkoli vyjádřit. I přes veškerý můj odpor jsem cítil povinnost sdělit svůj názor a uzavřít tak ránu, která ve mně kniha otevřela. Nuže, tady je.

Síla psa je jedna z mála knih, kde filmové zpracování upřednostňuji nad knihou. Ano, film nebyl nikterak úspěšný a valná většina lidí vidí filmové zpracování jako nudné a bezmyšlenkovité tlachání, kde se vůbec nic neděje. Avšak, mně se filmová adaptace líbila. Sehranost a profesionalita hereckých hvězd mě dokázala pohltit do dramatického příběhu rozervané a dysfunkční rodiny, jejíž příběh už od začátku spěje do tragického konce.
Savageův román je kniha s nádherným, leč promarněným potenciálem. Autor zvolil zajímavé téma, z kterého nedokázal vytěžit maximum. Síla psa je nuzným popisem krajiny s bezcharakterními postavičkami přešlapujících na rozpadajícím se jevišti. Román staví na své skromné a ušlápnuté atmosféře, která je zároveň jeho největší slabinou. Největším zklamáním pro mě byla postava Phila. Filmové zpracování dokázalo z jeho postavy vytvořit nebezpečného a tajemného člověka, skrývající citlivou a ublíženou stránku. V knize to působí naopak. O všech postavách se dozvíte skoro vše během několika stránek.

V tomto ohledu upřednostňuji filmové zpracování, které si s literárními charaktery poradilo lépe než samotná kniha. Film staví na tajuplné atmosféře a schopnosti náhlednou do duše filmových postav. Knižní zpracování tuto možnost nenabízí.

EpochIV
18.04.2024 3 z 5

Na prvý pohľad sa zdalo že to bude kniha s ktorou trafíte klinček po hlavičke a pri čítaní si dosť pošmaknete ale opak bol pravdou. Nepodarilo sa mi vytvoriť si s postavami hlbší vzťah a celé mi to prišlo uponáhľané. Hlavne celkom podstatný zvrat príde ani o ňom neviete a už je koniec knihy. Prijal by som aj dvojnásobnú dĺžku. A nemôžem si pomôcť ale veľmi mi to pripomínalo Steinbeckov Na východ od raja.


Dáma s hrnstjm
18.03.2024 4 z 5

Hlavní síla této knihy není v příběhu, ten je v podstatě velice strohý... ale je v atmosféře. Už dlouho jsem nečetla knihu, která ve mně vyvolávala takový pocit napětí (možná až děsu!) z toho, co možná na další stránce přijde, když kolem obchází určité zlo. Velmi zajímavé pro mne byly popisy místa a času. Z postav - kromě dvou hlavních - mi vyčnívá nedostižný fantom jménem Mustang Henry, který v sobě mnoho skrývá. Bylo to skvělé čtení!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

17.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Síla psa v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených176x
ve Čtenářské výzvě30x
v Doporučených19x
v Knihotéce116x
v Chystám se číst196x
v Chci si koupit40x
v dalších seznamech1x