Šeptuchy přehled

Šeptuchy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476774/mid_septuchy-NNH-476774.jpg 4 394 394

Podlasí, lesnatá oblast mezi Polskem a Běloruskem, je tak trochu zapomenutý kraj. Dodnes je opředený legendami a mlhami, v nichž žijí na první pohled zvláštní lidé — mají svoji víru, bídu a šeptuchy: ženy, které umějí léčit. Anebo neumějí, ale všichni tomu věří. Příběhem dospívání hrobařovy dcery Doroty v magickém kraji provází čtenáře její nejlepší kamarádka. Fenomén hranic a jejich (ne)překročitelnosti je neodbytný jako refrén devadesátkového hitu z MTV. Svět živých se prolíná se světem mrtvých, křesťanská zbožnost s pohanskou šeptuchářskou tradicí, moderní západní kulturní impulzy splývají s místním folklorem. Hrdinky románu žene nezastavitelná touha odejít, překročit hranici, vymanit se. Ale ať už půjdou kamkoli, zkušenost se životem na periferii si ponesou vždy s sebou.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šeptuchy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (124)

wooloong
08.05.2024 4 z 5

Styl autorky je zajímavý, kombinace strohého faktografického stylu a básnických obratů. Je stejně rozporuplný jako život v Podlasí, kde před Kauflandem parkuje kůň s povozem, dívky čtou Bravo, chodí do kostela a na svátek Ivana Kupaly házejí chlapcům do vody věnce. Ženy se scházejí na Lavičce truchlících, kde popíjejí víno a jedí domácí koláče, potkávají své mrtvé muže, dokud se oni sami nerozhodnou konečně odejít. A pak jsou tu šeptuchy. Ženy , které léčí mimo jiné vodou ze studny v ušmudlané láhvi nebo pomocí spáleného obilí, dokážou uřknout dobytek nebo přivolat dobrého manžela. To je ten, který se neopíjí do bezvědomí kropkou a nebije ženu každý den. Nebylo to špatné, ale přišlo mi to spíš jako teaser k velkolepému mnohogeneračnímu románu, protože takhle jsou to jen střípky ze života autorky a obce na polsko-běloruském pohraničí, kde vyrůstala. Mnoho bylo řečeno a nedořečeno, mnoho bylo načato a nedokončeno, mnohé by stálo za podrobnější popis.

Lenka4
20.03.2024 2 z 5

Autorka má evidentně velmi racionální pohled na svět, proto se rozhodla, že šeptuchám žádnou reklamu dělat nebude. Vylíčila je tak, že se čtenář diví, jak za nimi vůbec mohou lidé do zapadlého kraje zoufalců jezdit. Roztěkaný styl psaní má možná maskovat skutečnost, že kniha je tak nějak o ničem.


tereza0319
22.02.2024 3 z 5

Byl to vlastně takový dokument o polském Podlesí a jeho obyvatelích okořeněný pár historkami. Kvůli způsobu vyprávění nedochází k žádnému ponoru do postav ani do příběhu, ale zas musím přiznat, že závěr mě zasáhl, takže vztah k postavám se evidentně vybudovat dá. Hodně mi to připomínalo knížky Haliny Pawlovské, kde píše o domovině svých příbuzných, akorát v Šeptuchách bez té nadsázky. Hrozně se mi to vleklo až do posledního oddílu, jenž má opravdu spád. Takhle kdyby vypadala celá kniha! Dílo uspokojovalo moji nostalgii po devadesátkách, i když i tady vidím mouchy. Je cítit, že to psal někdo, komu bylo na konci 90. let deset, že je to spíš zprostředkované než pamětnické. Mouder bylo na můj vkus až moc, ale líbila se mi přirovnání emocí a pocitů k chutím a vůním. Fotky a popisy přírody krásné, jen toho magického realismu tam bylo počertech málo, asi si konečně přečtu ty Žítkovské bohyně, na něž je v komentářích hojně odkazováno. Možná to tak teď působí, ale rozhodně nemůžu říct, že by se mi nelíbilo, jak Alena Sabuchová píše, jsem zvědavá na další knížku.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (43. týden)

25.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2020 - Anasoft litera


Kniha Šeptuchy v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených504x
ve Čtenářské výzvě119x
v Doporučených26x
v Knihotéce135x
v Chystám se číst269x
v Chci si koupit61x
v dalších seznamech9x