Šeptuchy přehled
Podlasí, lesnatá oblast mezi Polskem a Běloruskem, je tak trochu zapomenutý kraj. Dodnes je opředený legendami a mlhami, v nichž žijí na první pohled zvláštní lidé — mají svoji víru, bídu a šeptuchy: ženy, které umějí léčit. Anebo neumějí, ale všichni tomu věří. Příběhem dospívání hrobařovy dcery Doroty v magickém kraji provází čtenáře její nejlepší kamarádka. Fenomén hranic a jejich (ne)překročitelnosti je neodbytný jako refrén devadesátkového hitu z MTV. Svět živých se prolíná se světem mrtvých, křesťanská zbožnost s pohanskou šeptuchářskou tradicí, moderní západní kulturní impulzy splývají s místním folklorem. Hrdinky románu žene nezastavitelná touha odejít, překročit hranici, vymanit se. Ale ať už půjdou kamkoli, zkušenost se životem na periferii si ponesou vždy s sebou.... celý text
Co říkají o knize uživatelé?
Čtenáři si často pochvalují atmosféru a jazyk knihy, která je zasazena do magického prostředí Podlasí. Mnozí z nich oceňují, jak autorka zachytila život v odlehlých oblastech a tradice, které se prolínají s moderním světem. Příběh je vnímán jako melancholický a introspektivní, zaměřený na dospívání a vztahy. Někteří čtenáři vyzdvihují hloubku myšlenek a pocitů, které kniha vyvolává, a její schopnost přenést je do jiného světa, kde se setkávají tradice s magií. Dějová linie je spíše slabá, ale to neubírá na celkovém dojmu a čtenáři si užívají atmosféru a myšlenky, které kniha nabízí. Více v komentářích.
Komu by se kniha Šeptuchy mohla líbit?
- Milovníci magických a melancholických příběhů
- Čtenáři, kteří mají rádi atmosférické vyprávění
- Ti, kdo ocení tradiční vhled do života v odlehlých oblastech
- Fanoušci knih o dospívání a vztazích
- Čtenáři hledající hluboké myšlenky a emoce
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šeptuchy. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 129 komentářůSouvisející novinky - Šeptuchy (1)
Knižní novinky (43. týden)
25.10.2021
Ocenění knihy (1)
2020 -
Anasoft litera
Kniha Šeptuchy v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 7x |
| v Přečtených | 568x |
| ve Čtenářské výzvě | 130x |
| v Doporučených | 27x |
| v Mé knihovně | 145x |
| v Chystám se číst | 280x |
| v Chci si koupit | 60x |
| v dalších seznamech | 8x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Polsko čarodějnice léčitelství, alternativní medicína slovenská literatura dospívání tajemství folklór rozhlasové zpracování Anasoft literaAlena Sabuchová také napsal(a)
| 2021 | Šeptuchy |
| 2016 | Zadné izby |
| 2025 | Volajte ma Mandy |

75 %
84 %
Šeptuchy
Není to až tak moc o léčitelkách, přesto mě to nezklamalo. Ve vzpomínkách je vylíčen příběh dvou kamarádek z doby jejich 10 - 16 let v zapomenuté oblasti lesů na pomezí Polska a Běloruska. Chtěly žít jako každé holky a uvítaly, že v devadesátkách i sem došly vymoženosti jako Bravíčko a supermarket.
Došlo i na léčitelky-šeptuchy a tak jsem spokojená.