Sedm let v Jižní Africe I. přehled

Sedm let v Jižní Africe I. https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199224/sedm-let-v-jizni-africe-i-199224.jpg 4 9 9

Příhody, výzkumy a lovy na cestách mých od polí diamantových až k řece Zambesi. Kniha obsahuje stovky ilustrací a 4 rozkládací mapy.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedm let v Jižní Africe I.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Robodlak
27.07.2023 5 z 5

Musel jsem přivyknout poněkud archaickému jazyku a stylu, ale jinak to bylo opravdu skvělé počtení. Když si člověk představí, jak se v druhé půli 19. století dokázal někdo od nás dostat do míst, kam noha Evropana dosud nevkročila...

Ronnie68
09.11.2020 4 z 5

Nebyl to špatný cestopis, který obsahuje zdařilé ilustrace ...


mi-380
19.03.2020 4 z 5

Prvotní nadšení z knihy časem vystřídala občasná ztráta čtenářské pozornosti. Svízelný postup výprav na sever diamantovými poli, Oranžským svobodným státem a Transvaalem cestovatel Dr. Holub komentuje zevrubně, jeho popisy zvířat, rostlin, neživé přírody, osad, měst, domorodců a farmářů jsou podrobné, časté a zabírají nějak moc prostoru na úkor dobrodružství a dramatických zápletek, kterých muselo být určitě mnoho. Pozorovatel a lékař Holub měl jiné priority, s nimiž chtěl Středoevropany seznámit. Ale i tento odborný pohled očima vzdělance konce 19. století na oblast, která je zajímavá i dnes, je poučný a často překvapivý.
80 % (zatím 6 hodnocení s průměrem 90 %).

Nyní pak vzpomenu ještě třídenního loveckého výletu, který podniknul jsem o vánocích roku 1872 ve spolku se střelci pavianů z polí diamantových na blízké vysočiny západní části Svobodného státu Oraňského.

Na začátku roku 1877 dovolil jsem si vydati brožuru ve příčině domorodců jihoafrických. Měl jsem na zřeteli zejména Koranny... Ve spisku tom navrhoval jsem anglické vládě, aby nedovolila prodávati jim lihových nápojův, aby přidržovala je k orbě, jakož aby týdenními obhlídkami policistů zvykala je na čistotu a větší úpravnosť jejich vesnic a příbytkův.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sedm let v Jižní Africe I. v seznamech

v Přečtených13x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x