Roztříštěná mysl přehled

Roztříštěná mysl https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57012/roztristena-mysl-57012.jpg 5 65 65

Tommy, Boby, Wanda – to jsou jen tři z jedenácti osobností mezinárodně uznávaného učence Roberta Oxnama. Kniha je strhujícím popisem odvážného boje autora s jeho často nepochopenou nemocí. Kniha je doplněna epilogem renomovaného psychiatra Jefferyho Smithe, který Oxnama léčil a pomohl mu vynést na světlo jeho různé osobnosti a porozumět dětskému traumatu, které stálo v pozadí této nemoci. Kniha osloví zájemce o beletrii dotýkající se témat duševní nemoci, o populární psychologii a příběhy slavných osobností.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Portál
Originální název:

A Fractured Mind , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Roztříštěná mysl. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Bakana
25.11.2022 5 z 5

Pozoruhodná kniha!
Musí to být hodně zvláštní pocit, mít v sobě několik osobností. Chvílemi jsem Robertovi záviděla, že může využívat nejlepších schopností každé z nich, ale uvědomuju si, jak strašně se tím rouhám, protože určitě není o co stát. Vždyť mu to koneckonců zničilo první manželství. Robert má určitě velké štěstí, že se jeho osobnosti dokáží spolu bavit a dokonce se na něčem dohodnout. Slyšela jsem, že to u téhle poruchy není samozřejmé.
Tak mě napadá, jak by Robert asi skončil, kdyby nebyl úspěšný a bohatý člověk, který si může dovolit platit 2-3x týdně sezení u psychologa.

hu_87
22.10.2021 5 z 5

(SPOILER) Životní příběh úspěšného člověka, který byl ve svém dětství velmi traumatizován a poté si jeho ego (nebo hlava? duše? atd.) vytvořilo síť několika identit s různými jmény a různými projevy, slovníkem a styly chování.
Je opravdu brilantní, jak je tu možnost nahlédnout nejen do Robertovo identit a jejich chování, ale i přístupu toho terapeuta. Jakože perfektní pasáže ve stylu: *Terapeut: Je tu někdo, kdo by chtěl ještě něco dodat? (Robert začne najednou rychle mrkat a jo, opravdu se někdo ozval, ale ne Robert).*
Klíčem k léčbě je integrace. Jakoby propojení. Smíření. Spolupráce jednotlivých alter identit a možná zjištění, že některé nejsou tak děsivé, jak se na první pohled zdají být.

Cenný je i ten konec. Nejen nahlédnutí do procesu psychoterapie a samotných projevů disociativní poruchy identity (nebo mnohočetné poruchy osobnosti), ale i samotné "čiré" teorie právě na tom konci, sepsané Robertovým terapeutem.

Jakože povedlo se a navzdory tomu, že těch identit tam není málo, je to napsané jako celek přehledně, že se v tom neztrácíte nebo tak.


DK197
11.02.2019 5 z 5

Konečně jsem se dostala ke knížce s mnohočetnou poruchou osobnosti. Je pozoruhodně napsaná a snaží se téměř o nemožné... přiblížit ten pocit... disociace identity. 95%. Těch zbylých pět symbolizuje to, co přes veškeré snahy autora zůstane lidem skryto... Protože ač se snažíte sebevíc, některé pocity, zkušenosti papír prostě nepředá...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Roztříštěná mysl v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených104x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených14x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst114x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech2x