Robur Dobyvatel přehled

Robur Dobyvatel https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61693/bmid_robur-dobyvatel-642ff74dda94f.jpg 4 161 161

Nezkrácené vydání s francouzskými ilustracemi. Robur Dobyvatel je dobrodružný vědeckofantastický román francouzského spisovatele Julesa Verna. Roku 1904 napsal Verne pokračování Roburových příběhů pod názvem Pán světa. Příběh začíná tím, že se na zasedání filadelfského leteckého Weldonova klubu vnutí záhadný inženýr Robur. Zatímco členové klubu vedou bouřlivou diskuzi o tom, jak konstruovat řiditelné vzducholodi, přichází Robur s prohlášením, že sestrojil vznášedlo těžší než vzduch, které je ve všech ohledech lepší než vzducholoď. Krátce nato Robur unáší dva členy klubu, jeho předsedu „strýce" Prudenta a zapisovatele Phila Evanse, na palubu svého vzdušného korábu Albatros. Cílem únosu je Roburova snaha dokázat členům klubu nadřazenost svého vznášedla a proto s ním hodlá uskutečnit během tří týdnů dobrodružnou cestu kolem světa.... celý text

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Robur le Conquérant , 1886


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Robur Dobyvatel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Ran
17.02.2024 4 z 5

Kniha se mi četla dobře a její audioknižní zpracování bylo naprosto výborné. Líbilo se mi na ní také to, jak autor zobrazil některé špatné lidské vlastnosti.

Ivan F
19.01.2023 3 z 5

Veľmi jednoduchý príbeh zaodetý do vtedy (doby vzniku románu v roku 1886) totálneho sci-fi, teda stroja ťažšieho ako vzduch, ktorý nevídanou rýchlosťou brázdi svet. Čierno-biele videnie sveta, tak typické pre Verneovu tvorbu, je prítomné aj tu a samozrejme je poplatné dobe svojho vzniku. Teda Francúzsko je dobré, ostatné krajiny Európy už pomenej, černosi sú bojazliví, biela rasa všetkým nadradená. :-) Čo ma s odstupom času zaráža, ale neprekvapuje, je vzťah ľudstva k živočíšstvu - úplné barbarstvo. Len tak pre zábavu si "dobrodruhovia románu" ulovia veľrybu a potom ju nechajú napospas žralokom. K tomuto všetkému sa pridáva ďalší typický neduh Verneovej tvorby a tou sú siahodlhé zemepisné a historické popisy platné v roku vzniku románu, hoci tu sa s ich množstvom Verne krotil. Takže som si niektoré údaje porovnal s dneškom a bolo to zaujímavé.


jan7113
23.10.2022 4 z 5

Další z Verneových cest kolem světa. Konečně po několika "jen" dobrodružných knihách zase jedno opravdové sci-fi.
Jedná se vlastně o soupeření mezi pokrokem a zabedněností, které nakonec samozřejmě dobře dopadne. Čtenáři se opět trochu vzdělají v zeměpisu a fyzice. A nebýt toho šíleného zmatku v jednotkách a jejich přepočtech, bylo by to ještě lepší. Ale to zřejmě není vina autora, nýbrž překladatele nebo vydavatele.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Robur Dobyvatel v seznamech

v Přečtených251x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce135x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech2x