Robur Dobyvatel přehled

Robur Dobyvatel https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44645/robur-dobyvatel-44645.jpg 4 161 161

Příběh začíná tím, že se na zasedání filadelfského leteckého Weldonova klubu vnutí záhadný inženýr Robur. Zatímco členové klubu vedou bouřlivou diskuzi o tom, jak konstruovat řiditelné vzducholodi, přichází Robur s prohlášením, že sestrojil vznášedlo těžší než vzduch, které je ve všech ohledech lepší než vzducholoď. Krátce nato Robur unáší dva členy klubu, jeho předsedu „strýce" Prudenta a zapisovatele Phila Evanse, na palubu svého vzdušného korábu Albatros. Cílem únosu je Roburova snaha dokázat členům klubu nadřazenost svého vznášedla a proto s ním hodlá uskutečnit během tří týdnů dobrodružnou cestu kolem světa.... celý text

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Robur le Conquérant , 1886


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Robur Dobyvatel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

Ran
17.02.2024 4 z 5

Kniha se mi četla dobře a její audioknižní zpracování bylo naprosto výborné. Líbilo se mi na ní také to, jak autor zobrazil některé špatné lidské vlastnosti.

Ivan F
19.01.2023 3 z 5

Veľmi jednoduchý príbeh zaodetý do vtedy (doby vzniku románu v roku 1886) totálneho sci-fi, teda stroja ťažšieho ako vzduch, ktorý nevídanou rýchlosťou brázdi svet. Čierno-biele videnie sveta, tak typické pre Verneovu tvorbu, je prítomné aj tu a samozrejme je poplatné dobe svojho vzniku. Teda Francúzsko je dobré, ostatné krajiny Európy už pomenej, černosi sú bojazliví, biela rasa všetkým nadradená. :-) Čo ma s odstupom času zaráža, ale neprekvapuje, je vzťah ľudstva k živočíšstvu - úplné barbarstvo. Len tak pre zábavu si "dobrodruhovia románu" ulovia veľrybu a potom ju nechajú napospas žralokom. K tomuto všetkému sa pridáva ďalší typický neduh Verneovej tvorby a tou sú siahodlhé zemepisné a historické popisy platné v roku vzniku románu, hoci tu sa s ich množstvom Verne krotil. Takže som si niektoré údaje porovnal s dneškom a bolo to zaujímavé.


jan7113
23.10.2022 4 z 5

Další z Verneových cest kolem světa. Konečně po několika "jen" dobrodružných knihách zase jedno opravdové sci-fi.
Jedná se vlastně o soupeření mezi pokrokem a zabedněností, které nakonec samozřejmě dobře dopadne. Čtenáři se opět trochu vzdělají v zeměpisu a fyzice. A nebýt toho šíleného zmatku v jednotkách a jejich přepočtech, bylo by to ještě lepší. Ale to zřejmě není vina autora, nýbrž překladatele nebo vydavatele.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Robur Dobyvatel v seznamech

v Přečtených251x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce135x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech2x