Rakoncaj - Měl jsem kliku přehled

Rakoncaj - Měl jsem kliku https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450393/bmid_rakoncaj-mel-jsem-kliku-dJ0-450393.jpg 5 24 24

Vzpomínky legendárního českého horolezce. Zrodil se horolezec od pánaboha, přestože o jeho talentu zprvu nikdo nevěděl. Po několika desítkách let je jasno. Pět tisíc výstupů na pískovcových skalách… K čemu jeho zarputilost, sportovní lásku a umění přirovnat v našich životech? Pustili jste se do něčeho pěttisíckrát? Do ranního cvičení, do sázení kytiček? Nebo jste se pěttisíckrát vydali na výlet, zasedli pěttisíckrát ke studiu angličtiny? Rakoncaj dokonce nad toto ohromující číslo vystavěl pyramidu z mnoha dalších neuvěřitelných výstupů na nejvyšší hory planety, které ho zařadily mezi elitu horolezeckého světa. Za čím opravdu šel, toho dosáhl. Co si opravdu přál, se mu splnilo. Co skutečně chtěl prožít, prožil. A přežil. I když měl několikrát namále. V těžkých skalních stěnách, někdy vysokých i 3 500 metrů, na ledovcích mezi trhlinami i v zóně smrti na osmitisícových horách, kde nedostatek kyslíku, mráz, vítr a častá beznaděj lidskému tělu nic nedarují. Jak vyjádřit vděk nekonečnému štěstí, které ho životem provázelo? „Nemít kliku, už dávno tady nejsem,“ říká. Bez ní by ho nikdy neproslavily čtyři prvovýstupy v Himálaji, které dosud nikdo nezopakoval, nikdy by nezvládl dva unikátní výstupy bez kyslíkového přístroje na nejobávanější horu světa K2, jeden ze severu a druhý z jihu, což se dodnes také nikomu jinému nepovedlo, nikdy by nebyl prvním Čechem na vrcholech osmitisícových hor Broad Peak, Manaslu, Annapurna, Shisha Pangma, K2 a Nanga Parbat, nikdy by… V nové knize se o muži, který přiznává, že měl v životě velkou kliku, dočtete mnohem víc. Kniha vychází k 70. narozeninám Josefa Rakoncaje.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rakoncaj - Měl jsem kliku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

petrarka72
24.10.2022 4 z 5

Vyprávění o horách a lidech; zemitost, věcnost, nezdolnost; množství doprovodných fotografií; svérázná filozofie, podle níž je horolezectví životní stav, skalní stěny nádherné bytosti a motto veškerého konání "a pak že to nejde". Navíc ta lehká proměna hodnot v průběhu času, mimochodem mezi dvěma prvovýstupy, je nenápadná, přitom fascinující.

"Vylézt na osmitisícovku je pro lidské tělo možná největší záhul, jaký existuje. Děláme to ale dobrovolně, kdo jednou horolezecký bacil chytne, odmítá se léčit. Svou nemoc naopak přikrmuje, seč mu síly stačí, protože hory byly, jsou a budou - my ne. A pak že to nejde." (s. 224)

parxel
01.08.2022 4 z 5

Patřím ke generaci, které jméno Rakoncaj mnoho neříká. O to zajímavější pro mne bylo přečíst si tuto knihu a seznámit se s jedním z našich předních horolezců. Osobně nedovedu dostatečně docenit přínos popsaných horolezeckých výstupů, ale zaujala mne především přímočarost Rankoncajova přístupu: "dostal jsem nápad", "přišel jsem", "vylezl jsem", "a pak že to nejde".

Nejzajímavější pro mne byla závěrečná část, která je již napsaná z pohledu člověka v závěru své kariéry, kdy už ho limitují různá omezení a nalézá radost i v menších a ne tolik ambiciózních výstupech. Celkově na mne Josef Rankoncaj v závěru působí mnohem více vyrovnaně a lidsky. Dávám čtyři hvězdy, protože mi kniha přišla hodně popisná a chybělo mi v ní o špetku více emocí.


PavlaTr
17.05.2022 5 z 5

Jedinečná kniha !! Moc pěkná

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (44. týden)

25.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rakoncaj - Měl jsem kliku v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených30x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit12x