RAJc je preč přehled

RAJc je preč https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398335/bmid_rajc-je-prec-6DS-398335.jpg 5 11 11

Pavel Vilikovský je v každej svojej knihe ten istý, ale zároveň je aj vždy iný – objavný. Takáto iná, objavná je aj rozsiahla novela RAJc je preč, na ktorej pracoval autor dva roky. Názov zvádza k chápaniu knihy ako bilancovania prežitého, je to však pravdou iba do určitej miery. Dielo treba skôr vnímať ako mozaiku príbehov väčších i menších, vlastných aj odpozorovaných, smiešnych i smutných. Príbehy sú v knihe radené nie podľa časovej postupnosti, ale podľa toho, ako sa ich autor rozhodol vsunúť do deja – podobne ako keď výtvarník kladie kamienok do vznikajúcej mozaiky. Takto sa mu knihou podarilo vytvoriť mimoriadne zaujímavú kompozíciu. Vilikovský píše i s múdrym odstupom, vnímavým porozumením a humorom, ale i iróniou a sebairóniou, napriek tomu je ľudský a chápavý. Kniha je výnimočná aj po výtvarnej stránke – je celá autorská. Využili sme autorovu umeleckú všestrannosť a ako ilustrácie sme použili 25 gvašov z Vilikovského voľnej tvorby a na obálku koláž z autorovej dielne.... celý text

Novely Povídky Literatura slovenská
Vydáno: , Petrus
Originální název:

RAJc je preč , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize RAJc je preč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

LucieT.
05.03.2021 5 z 5

Zdánlivě obyčejné chvíle. Melancholický tón, nostalgie, laskavá ironie a úžasný nadhled. Spleť úvah, střípky z dětství a mládí, bystré postřehy každodenního života a vzpomínky, které vypravěč bravurně analyzuje a snaží se načrtnout přežívání všedních i nevšedních dní. Milý čtenářský zážitek.

Teckovana
31.03.2020 5 z 5

Pan Vilikovský je, bohužel, už pryč, ale jeho rajc se rozhodně neztratil. Tento "bilanční" román sympatického autora s autobiografickými prvky by neměl ujít pozornosti těch českých čtenářů, kteří slovenštině ještě trochu rozumějí. Jde o to přečíst tuto knihu a díky ní lépe prožít všední den. :-)


lentolog
28.05.2019 5 z 5

Šibalsky napísané. Jedna z piatich najlepších kníh skvelého štylistu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha RAJc je preč v seznamech

v Přečtených11x
v Doporučených1x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit1x