Ptáci v akci přehled

Ptáci v akci https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392941/mid_ptaci-v-akci-9Br-392941.jpg 5 3 3

Tato kniha pojednává o chování ptáků v přírodě za použití metod přímého pozorování, dokumentace a registrace dostupnými technickými způsoby jako je fotografování nebo získávání videozáznamů (např. pomocí fotopastí) či hlasových projevů. Zejména fotografováním je možné nejrozmanitější projevy chování ptáků přiblížit, a to nejen velmi detailně, ale i mnohem věrohodněji. Ptačí akce nebo aktivity zachycené na fotografiích jsou tak svým způsobem nejen originální a působivé, ale také zejména vědecky významné – nabízí reálný obraz děje s velmi důležitými údaji a daty. Kniha je rozčleněna do šesti kapitol, z nichž první kapitola popisuje obecné principy chování ptáků a hlavní kategorie etogramu. V dalších čtyřech kapitolách je potom pojednáno o chování ptáků v prostředí otevřené krajiny, dále v prostředí kolem tekoucích a stojatých vod, lesů a ostatních dřevinných porostů a prostředí poblíž lidských příbytků. Poslední kapitolu tvoří soubor zajímavých příkladů (příběhů) etologických pozorování. V knize jsou rovněž fotograficky zdokumentována autentická prostředí, biotopy i stanoviště vybraných a popisovaných druhů ptáků. Čtenáři se tak dostává konkrétní představy o tom, kde ptáci žijí, hnízdí nebo shánějí potravu. Vzhledem k tomu, že je stávající publikace velmi obsáhlá, nemohly zde být některé pasáže zejména z potravní ekologie nebo rozmnožovacího procesu ptáků podrobněji citovány. V knize jsou proto v některých kapitolách odkazy na předešlé publikace (Ptačí sezóna 2011, Z ptačí perspektivy 2013 nebo Ptáci a stromy 2016), kde jsou tyto odborné kapitoly detailně zpracovány a popsány. Přesto je textová část této publikace včetně textových popisek k jednotlivým fotografiím psána převážně populárně naučnou formou srozumitelnou širšímu spektru čtenářů. Pro bližší vysvětlení některých neznámých pojmů nebo odborné terminologie byl také upraven dostatečně obsáhlý slovník cizích pojmů a názvů. Přál bych si, aby tato kniha byla hodnotným pří¬nosem a shledala své uplatnění nejen v odborných kruzích, ale našla si také cestu k těm, kteří mají rádi naši přírodu a zejména naše ptactvo.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ptáci v akci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

haki34
23.04.2020 5 z 5

Jakožto ornitolog - amatér a nadšenec doporučuji všemi 5ti.
Varování : nelze přečíst na jeden zátah ;) vhodné dávkovat postupně, informace o konkrétních druzích nejlépe dohledávat průběžně.
Obsáhlá publikace, opět doplněná bohatým obrazovým materiálem...Julius Klejdus nás pro změnu provede ptačí etologií...a to nejen tak nějak všeobecně, ale věnuje se podrobněji i většině druhů u nás (zejména v pozorovaných oblastech Vysočiny, jižní Moravy a Hrubého Jeseníku) ...takže - po předchozích publikacích i s touto by jste teoreticky mohli vědět, kdy a kde kterého opeřence můžete potkat, co to právě dělá, jak vypadá jeho rodinný život a typické, či dokonce atypické projevy.
Na konci knihy pak věnuje kapitolu komfortnímu chování ptáků v souvislosti s vodou, věnuje se i zraněným a handicapovaným jedincům. A pak publikuje taky zajímavou dokumentaci z pozorování mladého včelojeda lesního a také záznam o konkrétním hnízdění dudka chocholatého. A tu nezbývá než ocenit ty hodiny v terénu, hodiny pozorování, zpracovávání materálu...aby jsme se i my ostatní mohli dostat ptákům blíž.
Děkuji, pro mě úžasná publikace. A samozřejmě doporučuji !


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ptáci v akci v seznamech

v Přečtených2x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit4x