Proti všem přehled

Proti všem https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122503/proti-vsem-122503.JPG 4 157 157

Jeden z nejúspěšnějších Jiráskových románů kreslící růst a sílu husitského hnutí, jeho schopnost a vůli bránit pravdu proti všem.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proti všem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (32)

Clivicus
10.08.2022 5 z 5

Jiráskův povedený román libě popisuje rané husitské války, ladně propojuje tři děje zároveň, z nichž každý zhruba symbolizuje tři proudy v husitských válkách (věrní Římu, radikální a umírnění). Všechny děje nakonec splynou v jeden konec. Nesmím zapomenout na harmonický popis prostředí, hlavně řek, lesů, luk i hořících kostelů. Na místech, kde chtěl Jirásek čtenářům nahnat husí kůži, to zdárně svou slohovou obratností svedl.
Vždy žasnu nad schopností historických románů občas vyjádřit cosi naučnou literaturou nevýslovného, touto knihou bezesporu demonstrováno.
Žádné postavy mě nikdy neznudily, i přestože jsem, jsa milovník historie, mnohdy tušil, co jak proběhne a kterým směrem se děj řítí.
Aloise Jiráska bychom si měli vážit a cenit, byť si do dějin druhdy přimalovával.

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Jiráska jsem milovala už od školních let a jeho knihy jsou úžasné. Vím, že na střední škole jako součást povinné četby to pro mnohé bylo za trest, nicméně nic není na škodu a kniha není nepřítel. Jirásek pěkně popisuje jak dějinné souvislosti, tak osudy všech hlavních postav. Za mně je Jirásek top.


Gimli
28.11.2021 4 z 5

Jirásek je mistr slohového útvaru, který jsem ve škole nenáviděl - líčení, popisu. Ovšem je vidět, že když se to umí, lze čtenáře vtáhnout do živého světa. Vždy, když Jiráska čtu, pohltí mě atmosféra popisované doby. A zde se mu to opět podařilo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Proti všem v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených248x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených7x
v Knihotéce301x
v Chystám se číst37x
v dalších seznamech4x