Potomci lidí přehled

Potomci lidí
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139194/potomci-lidi-139194.jpg 3 206 206

Lidstvo se žene do záhuby. Ztrácí schopnost reprodukce, miliony obyvatel jsou zasaženy nemocemi a ti zbývající se navzájem vraždí. Píše se rok 2021 a na Zemi se již pětadvacet let nenarodilo jediné dítě. Populace stárne, ubývá lidí i sil a Omegy, děti zrozené v posledním roce plodnosti Homo sapiens, rozhodně nepatří k vzorným občanům. Po celém světě se snaží vlády udržet pořádek a relativně klidný průběh zániku lidstva. O to má největší zájem Rada Anglie v čele s nevyzpytatelným Guvernérem Xanem. Však co se skrývá pod touto optimistickou maskou? Vypravěčem celého příběhu a hlavním protagonistou je Xanemův bratranec Theo Faron, historik žijící i v této podivné době ve svém malém světě univerzitního Oxfordu a v minulosti, která mu poskytuje možnost nepřemýšlet o tom, co se stane… Jednoho dne ale přijde výzva… Ve světě, který podlehl anarchii a násilí, je Theo pověřen důležitým úkolem. Musí ochránit možná poslední naději lidstva – mladou těhotnou ženu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Motto
Originální název:

The Children of Men , 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Potomci lidí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

VA_Krtek
24.01.2024 3 z 5

K této knize mě přivedlo její filmové zpracování, které se mi líbilo svou surovou depresivností. Chtěl jsem vědět o kolik se film odchýlil od předlohy a musím říct, že o dost, ale paradoxně v tom dobrým slova smyslu. Marně pátrám v paměti, kdy naposled jsem řekl, že film byl lepší než knižní předloha, ale tady to platí. Ne, že by knížka byla špatná, to jen ten film byl za mě tak dobrej.

SSTknihy
26.07.2023 3 z 5

Nejdřív mě překvapilo, že P. D. Jamesová psala také něco jiného než klasické detektivky. Navíc znám skvělý film s Clivem Owenem a Julianne Moore, natočený podle knihy, no a to už stačilo k tomu, aby se zvědavě pustila do čtení. Mám ráda tenhle druh sci-fi, který se zaobírá existencí lidstva a až mrazivě zavání reálnou hrozbou. Oproti filmu jsou ale některé pasáže celkem nudné a nutí vás zpomalit a k zamyšlení právě ve chvíli, kdy byste chtěli v ději běžet dál. Film se nedrží striktně knihy, takže i když už příběh znáte, nebude čtení ztrátou času. Nelituju.


Alena_S
12.05.2023 3 z 5

Posílám pár hvězdiček za originální vizi konce lidstva. Nic dramatického, a přitom tísnivější než kdejaký kasovní trhák. Žádné hladové hry, a přece v tom prostředí žít prostě nechcete.
Kéž by se toho samého ale nedržel styl psaní. Jestli ta nezáživnost, hlavně do poloviny knihy, byla záměrná ukázka toho nic, v němž se příběh odehrával, tak splněno jest. Měla jsem pocit, že čtu jen nějaké doprovodné vysvětlení k tomu filmu (ještě jsem ho teda neviděla). Ale chtěla jsem vědět, jak to s nimi dopadne, a nelituju, že jsem vydržela do konce.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Potomci lidí v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených268x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených8x
v Knihotéce142x
v Chystám se číst82x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech6x