Poslední tečka za Rukopisy přehled

Poslední tečka za Rukopisy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116479/posledni-tecka-za-rukopisy-116479.jpg 4 178 178

Nové vydání knihy, kterou v r. 1998 debutoval autor pozdějších úspěšných románů a zamotal jejím prostřednictvím hlavu řadě kritiků, akademických badatelů a vyznavačů literatury faktu. Přitom se zdá celá věc úplně jednoduchá. Dva zdatní akademici, milenecko–spiklenecká dvojice Josef Urban a Marie Horáková, se rozhodnou jednou provždy rozklíčovat záhadu pravosti dvou slavných památek českého písemnictví, Rukopisu Královédvorského a Zelenohorského, a podniknou detektivní pátrání na vlastní pěst. Dozví se nevídané věci jak o Rukopisech, tak o jejich plagiátorech… ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední tečka za Rukopisy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Vidlička
18.05.2024 3 z 5

(SPOILER) Povedená perzifláž bo vážná snaha o feminizmus? Ať tak nebo tak, nápad je to velmi dobrý a knížka mohla být super, kdyby neměla tolik much...
Pominu, že hlavní ženská postava byla věčně přednasraná kráva, jednak je to můj subjektivní dojem a druhak to na kvalitu knihy nemá nijaký vliv, to já jen tak na okraj. Ale hlavně hrdina rozhodně nepůsobil jako padesátník. K tomu vám nestačí panděro a obnošené sako, k tomu musíte jako padesátník myslet. Tady dal autor prostě moc ze sebe a nepůsobí to věrohodně.
Potom zas ty dialogy, kdy si postavy sdělují informace, které jim musí být naprosto jasné a známé, jen proto, aby se je dozvěděl čtenář. Fuj - to šlo udělat nějak líp...
Pak ta mysteriózně náhodná chvilka, kdy Josef zanoří ruce do bedny a, světe, div se, vytáhne čirou náhodou přesně ty papíry vedoucí k odhalení tajemství!
A vrchol byl, když po vyjmenování asi třiceti nejslavnějších anglických spisovatelů vystudovaný doktor literatury prohlásí, že jich polovinu nezná! Ciwe, je znám i já, nána z předměstí!
No, proste spousta blbostí...
Ale nebudu jen nadávat.
Na druhou stranu se mi líbil ironizující hrdina promlouvající přímo ke čtenáři a taky jsem se dozvěděla zase pár pro mě nových informací a těch není nikdy dost.
Takže celkově velmi silné a nezfalšované tři hvězdičky, ale trochu se divím - takhle píše ten chvalořečený Urban? Tenhle je můj první, tak uvidím ještě dál, ale čekala jsem trochu lepší práci.

Luvy
19.03.2024 5 z 5

Nápadité a vlastně i drzé, vzhledem k tomu, že dohady nad Rukopisy byly ve své době dost nebezpečné... Příběh neotřelý, na mě místy až mic chytrý a rychlý, musela jsem zastavovat a zpomalovat, ale jinak to bylo prima čtení.


Iwíček
02.04.2022 4 z 5

Velmi zajímavý příběh, o němž autor mluví jako o nové literatuře faktu, tzv. nolitfaku. Kniha je autorovým debutem z roku 1998, jenž tehdy vydal pod svým pseudonymem Josef Urban. Důvod je prostý, aby příběh působil autenticky, realisticky a pravdivě, byla nutná drobná změna jména. Všechny tři podmínky jsou v titulu naplněny, navrch je pak částečně naplněna i podmínka odborného textu. Titul mohu vřele doporučit vaší pozornosti.

všechny komentáře

Související novinky (1)

54 nových eknih zdarma (září)

23.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poslední tečka za Rukopisy v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených250x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených11x
v Knihotéce99x
v Chystám se číst59x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x